Oljeulv i klimaklær

tillerson-exxonm-flickr-cc

Rex Wayne Tillerson, toppsjef i ExxonMobil, verdens største private oljeselskap og nok en milliardær på vei til Det hvite hus. (foto: William Munoz Flickr CC)

Verdens mektigste oljesjef blir ny amerikansk utenriksminister. Blir det hans jobb å hjelpe Donald Trump med å få USA ut av Paris-avtalen?

Når kommende president Donald Trump i dag utpekte verdens mektigste oljesjef Rex Wayne Tillerson (64) til posten som ny amerikansk utenriksminister, plasserer han også en mann som har jobbet aktivt for Paris-avtalen i staben i Det hvite hus, og som allerede i 2007 bestemte at ExxonMobil skulle anerkjenne klimaendringer som et problem. Det må han kanskje glemme nå.

Paradoksalt har Tillerson utad og som verdens mektigste oljesjef, framstått mer moderat i sitt klimastandpunkt enn Donald Trump. Trump har inntil nylig kategorisk avvist hele forskningen om menneskeskapte klimaendringer som humbug.

Den kommende presidenten har i noen kommentarer de siste ukene uttalt at det kanskje kan være «en forbindelse» mellom menneskeskapte utslipp av karbon i atmosfæren og temperaturøkning. Trump understreker samtidig at «ingen vet sikkert».

Står Paris-avtalen på spill?

I store deler av sin valgkamp tordnet Donald Trump mot Parisavtalen som han mente ikke ivaretok amerikanske interesser. Han lovet velgerne at han skulle jobbe for å trekke USA ut av avtalen som ble jublet fram i Paris i desember 2015.

Uten en så stor aktør som USA med på laget frykter mange innenfor internasjonalt miljøarbeid at hele avtalen kan falle i grus eller at den i beste fall blir en skygge av seg selv.

Det er den 64 år gamle oljeproffen og toppsjefen i ExxonMobil som i stillingen som utenriksminister vil få jobben med å trekke USA ut av Parisavtalen, en avtale som utenriksminister John Kerry og Obama-administrasjonen signerte med stor stolthet. I følge CNN vil Tillerson også være en sentral nøkkelspiller når amerikanske myndigheter skal godkjenne ferdiggjøringen av den omstridte oljerørledningen Keystone XL.

Exxon Mobile tåkela og villedet om klimaendringer

Det er ingen miljøhelt som Trump nominerer til jobben som ny utenriksminister, den tredje mektigste i makthierarkiet i presidentstaben. Rex Wayne Tillerson har jobbet i ExxonMobil i hele sin yrkeskarriere.

Exxon som er verdens største privateide oljeselskap er anklaget for å ha ført publikum bak lyset om virkningene av karbon i atmosfæren. Det er ikke uten grunn. Allerede i 1978 fortalte selskapets toppingeniører til ledelsen at menneskeskapte klimagassutslipp var i stand til å skape store klimaendringer. Tidlig på 80-tallet gjennomførte oljeselskapet store tester som ytterligere bekreftet dette.

«Intet selskap har noensinne gjort noe så stort og ondt».

De hevdet at en videreføring av utslippene ville føre til 2 til 3 graders økning i global gjennomsnittstemperatur. Det viste seg at de fikk skremmende rett i sine spådommer mener Bill McGibben, leder av den innflytelsesrike kampanjeorganisasjonen 350.org.

Gjennom flere tiår kjente ExxonMobil til at menneskeskapte klimagassutslipp trigget en farlig klimakrise. En laboratoriesjef i et av de viktigste forskningslaboratoriene skrev i et brev til ledelsen at det er« “unanimous agreement in the scientific community that a temperature increase of this magnitude would bring about significant changes in the earth’s climate, including rainfall distribution and alterations in the biosphere”.

I stedet for å opplyse publikum og bidra til å kaste lys over et avgjørende viktig forskningsfelt, valgte ExxonMobil å bruke sine store juridiske, politiske og kommunikasjonsfaglige ressurser til aktivt å villede og føre folk bak lyset, hevdet kritikerne.

Strategien minner mye om den tobakksindustrien hadde brukt tidligere for å tilsløre sammenhengen mellom røyking og utvikling av kreft og andre alvorlige sykdommer, hevdet McGibben i en kronikk i The Guardian for litt over et år siden.

Den amerikanske miljøforkjemperen karakteriserer Exxons Mobil tåkelegging av fakta om klimaforskningen slik: «Intet selskap har noensinne gjort noe så stort og ondt».

Tillerson mykner Exxons klimaprofil

Da Tillerson overtok ledelsen i selskapet i 2006 myknet han Exxons formelle klimastandpunkt noe. Klimaendringer ble anerkjent som et problem og selskapet stilte opp som en av støttespillerne for å få plass en klimaavtale i Paris i fjor.

Det er imidlertid bare en del av historien. Bak kulissene hadde han allerede samlet makt og fått på plass en ordning med seg selv som både direktør og styreleder. Rockefeller-familien, en av de historiske eierne av selskapet ønsket en skille mellom styreledelse og operativ administrativ ledelse for å sikre bedre maktdeling og kontroll.

Exxon satser ikke på fornybar energi fordi «vi ikke vil tape penger med hensikt»

De ønsket også at Exxon skulle gå sterkere inn i satsing på fornybar energi. Denne drakampen tapte de og Tillersons modell med maktkonsentrasjon og full fossil fart forover ble banket igjennom.

I følge  Politico.com nedtonet Tillerson virkningene av klimaendringene i en tale på det årlige aksjonærmøtet i slutten av mai 2015. ExxonMobile har valgt ikke å investere i fornybar energi fordi «vi ikke vil velge  å tape penger med hensikt».

Med speiderhåndboka til Det hvite hus

Tillerson er som Donald Trump en mann helt uten politisk og diplomatisk erfaring. Men har stor erfaring fra myndighetskontakt i de mer enn 50 landene hvor Exxon har sin hovedvirksomhet.

Særlig er han kjent for å ha gode forbindelser til Russland og han nevnes som en nær samarbeidspartner av Vladimir Putin. John Hamre sjefen for det amerikanske senteret for strategiske og internasjonale studier hvor Tillerson er styremedlem sier at den kommende utenriksministeren «har hatt mer interaktiv tid med Vladimir Putin enn trolig noen annen amerikaner med unntak av Henry Kissinger.(Wikipedia).

Om Tillersons livslange lidenskap for speiding og årene som valgt toppsjef for det amerikanske speiderguttforbundet vil hjelpe ham i det Hvite hus og i den nye jobben som utenriksminister er en annen ting. Hvis han da husker på å ta med seg speiderguttboka i den nye jobben.Kategorier:klima, USA

Stikkord:,

1 svar

Tilbaketråkk

  1. FOSSIL RENESSANSE? Mektige amerikanske bransjeorganisasjoner vil skru klokka tilbake til fossil tid – INTERESSANTE TIDER

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: