«Vi trenger å gjenoppdage gleden ved de lange togreisene

Alle burde gjennomføre minst en spektakulær togreise i løpet av livet, mener en av Europas fremste togkjennere. Hvor går din drømmereise? Sjekk muligheter her.

5777686017_ccf93213d4_b-2

Den britiske reiseeksperten og tog­eksperten Mark Smith, The Man in Seat61 er en institusjon i seg selv. I mer enn 30 år har han reist kloden på kryss og tvers med tog. Nettstedet hans www.seat61.com regnes av tusenvis av tog­entusiaster som et av de beste verktøyene og en av de viktigste inspirasjon skildene på nettet for opplevelsesreiser med tog.

Fremragende planleggingsverktøy

Skal du ut på langtur med tog er det Seat61 og nettstedet til tyske Deutsche Bahn som gjelder. Forskjellen er bare at DB er et gigantselskap, mens Seat61 er administrert og vedlikeholdt av en person fra et beskjedent hjemmekontor i et anneks i en stor hage på den engelske landsbygda.

At nettstedet til Mark Smith ofte nevnes i samme åndedrag som den tyske jernbanegiganten sier mye om hvilken posisjon og hvilken tillit hos publikum den britiske tog­elskeren har bygd opp gjennom årene. Han er også en ofte brukt ekspertkommentator i store britiske nyhetsmedier om jernbanespørsmål.

Mark Smith møter meg på den lille togstasjonen Aylesbury Vale Parkway en drøy times med lokaltog fra London Marylbone. Vi kjører med Mark Smiths velbrukte Jeep gjennom Postmann Pat­lignende engelske landsbyomgivelser. Her har Mark Smith sin hjemmebase og alle togreisene hans starter her, på den knøttlille endestasjonen med to plattformer og en billettautomat.

marksmith_seat61_black_white

Mark Smith eller «The man in seat61» er en av Europas fremste kapasiteter på opplevelsesreier med tog. Her er han på hjemmebane en drøy times togtur! (selvsagt) utenfor London.  Nettstedet hans Seat61 er et must for alle som trenger et godt planleggingsverktøy for lange togreiser verden over.(foto: Arne Storrønningen)

Mark Smiths lidenskap for tog startet da han var en ung gutt i tenårene. Da han ved en tilfeldighet begynte å studere de europeiske togtabellene oppdaget han til sin glede og forbauselse at store deler av Europa befant seg innenfor en radius av et togs døgnreise fra det internasjonale jernbaneknutepunktet St. Pancrase International i London.

Tog er ofte enklere enn fly

-Jeg hadde som mange en forestilling om at å reise internasjonalt med tog var et tålmodighetsprosjekt uten sidestykke og noe eksotisk som i beste fall hørte hjemme i romaner om togreiser på dronning Victorias tid. – Å reise med tog fra London til nesten hvor som helst i Europa er langt mer praktisk enn det mange forestiller seg. Det kan være enklere og langt mindre stressende enn å fly ifølge tog­eksperten.

Selv om mange faktisk foretrekker en mer komfortabel, interessant, romantisk, miljøvennlig og opplevelsesrik måte å reise på enn med fly – er nesten hele den internasjonale reiseindustrien rettet inn mot å selge deg nettopp flyreiser eller ferieopphold med fly som transportmiddel til og fra reisemålet. Togoperatørene selv gir liten hjelp. Å få oversikt over togtider og togforbindelser, priser og muligheter er ofte rett ut sagt nesten umulig, mener Smith

– Jeg fant ut at det var et tomrom som burde fylles og at jeg faktisk kunne fylle det selv, sier den britiske tog­ og-reiselivsmannen.  Etter en lang karriere med ulike jobber innen for britisk jernbane og togtransport, inkludert stillingen som stasjonsmester på stasjoner som Charing Cross, London Brigde og Cannon Street i den britiske hovedstaden, sa han opp jobben og ga seg i kast med reiseinformasjon på heltid.

Vi trenger å gjenoppdage gleden ved de lange togreisene

Fra 2007 har det vært en heltidsbeskjeftigelse og mye morsommere enn en vanlig jobb, sier Mark Smith smilende. Vi trenger å gjenoppdage gleden og den fantastiske opplevelsen knyttet til ekte langreiser med tog og båt. Det er ikke uten grunn at slike reiser er en egen sjanger innenfor skjønnlitteratur og spillefilmer, mener briten.

Hans mest vanlige togreise er så hverdagslig det an å bli. Den går  fra landsbyen hvor han bor og til Marylbone­stasjonen i VestLondon. På litt mer enn en time beveger du deg fra engelsk sjarmerende landsbyliv med brekende sauer, velholdte landsbyhus og grønne åkerlapper til hektisk storby.

Favorittreisen hans framfor noen går med Caledonian Sleeper, en klassisk innenlands togreise i Storbritannia hvor du starter i London om kvelden og våkner til frokost i det skotske høylandet neste dag.

Skal du reise lenger kan du prøve strekningen Oslo – Tokyo. Mark Smith reiste fra London til den japanske hovedstaden Via Moskva og Vladivostok. Det var en tur som tok to uker.

Skinnene ligger der og eventyret venter. Pakk kofferten, ta med deg god reiselitteratur, kredittkort og en mobillader. Hvor vil du reise? Mulighetene er nesten uendelige. Valget er ditt sier The Man in Seat 61.

TIL SYDEN MED TOG

trainspotter-lg-flickr-cc

På vei mot Brennerpasset og Italia. Foto: Trainspotter LGS/Flickr CC

Reisemål i Nord-Italia og ved Middelhavet kan utmerket nås med tog fra Norge, men du må regne med å bytte tog noen ganger. Europa er fortsatt et lappeteppe av forbindelser. Deutsche Bahn byr på et utmerket planleggingsverktøy som setter opp fiks ferdige reisepakker med detaljert informasjon. Anbefales. Turen fra Oslo til Venezia tar for eksempel i overkant av 31 timer inkludert 6 togbytter. Men til gjengjeld får du med deg byer som Gøterborg, København, Hamburg (natt-tog til Wels) videre til Salzburg og derfra til Venezia. Reiser du Hamburg/Berlin og videre til Munchen er det gode forbindelser over Brennerpasset og til Nord-Italia. Italia er det gode høyhastighetstogforbindelser mot sør til blant annet Roma, Napoli og Reggio Calabria.

USA PÅ TVERS

5651427265_4ba7280946_o

Poster av Empire Builder ved Izaaak Walton Inn. Foto: Loco Steve CC BY-2.0

Selv om USA er regnet som bilens hjemland, byr landet også på fantastiske muligheter for langreiser med tog.  Hvorfor ikke reise hele det amerikanske kontinentet på tvers. Et godt utgangspunkt er New York.  Herfra kommer du deg lett til Chicago. Naturligvis reiser du med tog, hele poenget er å krysse kontinentet via bakken. Lake Shore Limited tar deg fra New York eller Boston til Chicago.

Fra Chicago kan du velge tre  hovedruter over til Stillehavskysten og henholdsvis California/Oregon/Washington. Den klassiske kyst-til-kyst-reisen med tog framfor noen går fra New York til San Fransisco med klassiske California Zephyr. Jernbaneselskapet Amtrak bak tog forbindelsen fremhever turen som en av sine vakreste. Selve turen tar 4 dager hvis du gjennomfører den uten stopp underveis. Du kan også velge en variant ( Southwest Chief ) som har Los  Angeles som destinasjon, og som går gradvis langs en trase i mer sørlig retning.

Den tredje muligheten er «pelsjegeretappen» via Midtvesten og Montana med Empire Builder via St.Paul/ Minneapolis. Du kan velge mellom to forbindelser videre mot vestkysten når du kommer til knutepunktet Spokane i staten Washington. Den ene ender i Seattle og den andre i Portland i Oregon.

REISEN TIL SOLOPPGANGEN

15499794206_3ac4b95740_o

Foto: Alkas Ke/Flickr/CC

Japan byr på er et av verdens mest velutviklede jernbanesystemer, trolig det mest utviklede av alle. Ikke bare har landet et imponerende nettverk av jernbaneforbindelser og høyhastighetstog. Som turist får du også tilgang til det japanske togpasset. Prisen er rimelig i forhold til nytte og bruksmuligheter. Japan er et flott og ofte undervurdert turistland med stor variasjon i type landskap og med noen av verdens mest pulserende og spennende storbyer. Servicenivået er høyt og du blir fort glad i den japanske høfligheten og føler deg godt ivaretatt som turist i landet. Med et japansk tog-pass, Japan Rail Pass, i hånden kan du reise på nesten alle JR linjer (Japan Railways) i hele Japan, inkludert høyhastighetstog Shinkansen.( med unntak av det aller hurtigste av lyntogene, men det nesthurtigste  er for de fleste mer enn raskt nok ). Dette er den billigste, og samtidig den mest effektive måten å reise i Japan på. Japan Rail Pass er tilgjengelig for 7, 14 eller 21 dager. Du bestemmer selv når det aktiveres etter ankomst i Japan.

Priseksempel: 7 dager ordinær Voksen Kr 2.426,- f ørsteklasses Voksen, 21 dager, Kr 6.823,

POLAREKSPRESSEN

6065736772_aabb3b64e0_o

Bergensbanen før Voss. Foto:Magnus Halsnes Flickr/CC-BY-NC-2.0

Ikke glem Norge hvis du skal reise med tog. Bergensbanen er regnet som en klassiker blant utenlandske reisende og Flåmsbanen ruver høyt på listen over anbefalinger fra kresne reiselivsjournalister. Har du reist med nordlandsbanen? Hvis ikke har du noe å se fram til. Strekningen Trondheim – Bodø er den lengste togstrekket i Norge og tar i underkant av 10 timer. Den kjente reiseguiden Lonely Planet fremhevet Nordlandsbanen som en av Europas mest interessante nattogstrekninger i 2009.

2 KONTINENTER,  85 BYER, 10.000 KM. 9 DAGER

pablo-pecora-flickr-cc

Moskva – Vladivostock er verdens lengste sammenhengende togreise. Foto: Pablo Pecora/Flickr/CC-BY-NC-ND-2.0

Er du ute etter lange sammenhengende togreiser? Den aller lengste heter naturligvis den transibirske jernbanen og går fra Moskva til Vladivostok. Strekningen Moskva-Vladivostok er 9289 kilometer lang, og reisen tar om lag 9 døgn på det lengste. Den transsibirske jernbanen feiret hundreårsjubileum i 2015. De fleste velger imidlertid den transmogolske linjen som går via Ulan Bator til Beijing. Den er kortere og du får med deg Mongolia og Kina i tillegg til store deler av Russland. Er du ute etter det store reiseeventyret kan du ta ferge fra Vladivostok til Japan og tog videre til Tokyo. Turen er grundig beskrevet på Seat61.com .Regn med to uker på hele reisen.

VERDENS LENGSTE TOGREISER

fivhmag-316-eventyr-pa-skinner-arriving-at-xian-china-august-2011-flickr-cc-eyesee

Xian jernbanestasjon Shaanxi Kina. Foto Eye/See Flickr CC BY-NC-ND-2.0

MOSKVA – VLADIVOSTOK,  RUSSLAND  (9289 km)

GUANGZHOU – LASHA,  KINA  (4980 km)

SHANGHAI – YINING,  KINA  (4742 km)

GUANGZHOU – URUMQI,  KINA (4684 km)

TORONTO – VANCOUVER,  CANADA (4466 km)

CHICAGO –LOS ANGELES; USA (4390 km)

SHANGHAI – LASHA,  Kina (4373 km)

SYDNEY – PERTH,  AUSTRALIA ( 4352 km )

HARBIN – HAIKOU, KINA(4283 km)

DIBRUGARH – KANYAKUMARI,  INDIA (4282 km)

*Fra stasjon til stasjon. Strekninger med behov for togbytte ikke med her. Sjekk full oversikt over samtlige verdensdeler på nett adressen under inkludert listen med verdens 50 lengste strekningene uten togbytte. Kilde:

https://en.wikipedia.org/wiki/Longest_train_servicesKategorier:Magasin, Miljøvennlig transport

Stikkord:,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: