De gode, de onde og de grusomme

Noe av det første som møter de som besøker det internasjonale klimatoppmøtet i Paris er plakater med store logoer som viser de mer enn 50 private sponsorene bak COP21. Mange miljøorganisasjoner har reagert kraftig på at selskaper med et frynsete miljørykte og et elendig klimarulleblad, får lov til å framstå som om de er genuint opptatt av miljø og klimaforhold.

Halvparten motarbeider

Nå viser en ny stor undersøkelse at halvparten av verdens største selskaper i virkeligheten motarbeider eller arbeider for bare minimale reduksjoner i klimagassutslippene.

Selskapene og bransjeorganisasjonens innsats mot klimapolitiske løsninger, strekker seg langt forbi tradisjonelt lobbyarbeid.

En rapport som ble publisert tidligere i desember av den den frivillige organisasjonen Influence Map i London, viser at nesten halvparten av klodens største virksomheter, motarbeider og hindrer lovgivning som er ment å bidra til reduksjon i utslipp.

Undersøkelsen omfatter også 30 av verdens største bransjeorganisasjoner. Mange av disse kommer også dårlig ut i undesøkelsen.

Eksempler på dette er det amerikanske American Petroleum Institute (API) som oppnår laveste score i hele undersøkelsen.Nesten like dårlig er The National Association of Manufacturers (NAM).

I Europa kommer den mektige Business Europa dårlig ut de to bransjespesifikke organisasjonene CEFIC (kjemikaliere) and ACEA (bil)

cc flickr (2)

I Paris har mange knyttet nevene i protest mot de store globale selskapenes inntog i klimakonferansen. Foto: Duc/Flickr/CC

Organisasjonen for japanske bilprodusentene, Keidaren, får også sviende kritikk. Ifølge rapporten motarbeider de åpent de fleste av klimareguleringene, og argumenterer hardt for at industrien er i stand til å styre og regulere seg selv fullt ut.

Rapportforfatterne har sjekket selskapenes offentlige uttalelser om klimaforskning og gransket selskapenes lobby- og påvirkningsarbeid. De fremhever at selskapene og bransjeorganisasjonens innsats mot klimapolitiske løsninger, strekker seg langt forbi tradisjonelt lobbyarbeid. Det handler om et langvarig og sammensatt påvirkningsarbeid.

Siden 1990-tallet har mange selskaper og interesseorganisasjoner som representerer selskapene, investert tungt i kommunikasjon, pr, sosiale medier, egne publikasjoner, forskning, bakgrunnssamtaler, og alliansebygging.

De gode og de dårlige

Undersøkelsen viser at det er stor forskjell på selskapenes holdninger til klimapolitikk. De beste har tatt tydelige standpunkt for utslippsreduksjon og spiller en konstruktiv rolle opp mot lovgivere og andre politiske aktører.

Rapportutgiveren InfluenceMap røper at de har flere store undersøkelser på lager for snarlig publisering. Her ser de grundigere på de ulike bransjene og industrisektorene.

Av bilprodusenter kommer blant annet Nissan og Honda bra ut av det. Av mat- og drikkeprodusenter gjør Unilever det aller best og oppnår høyere score enn noe annet selskap som er gransket. En samlet score på 95 prosent, gjør at det britiske-hollandske selskapet får topp-plasseringen, framgår det av rapporten.
Unilever er verdens tredje største produsent av produsent i sin klasse(omsetning 2012) etter Procter & Gamble og Nestlé.Andre produsenter som scorer høyt i segmentet mat og drikke er Nestle og Coca Cola.

christoffer dombres flickr cc

Ilustrasjon: Christopher Dombres/Flickr/CC

Energibransjen verst
Innenfor feltet informasjonsteknologi blir Google, Cisco og Apple ranket høyest. Samtlige tre er tilknyttet Silicon Valley i California.

I alt tretten energiselskaper blir gått etter i sømmene. På topp med størst grad av positiv innstilling til klimareguleringer kommer ENI, Shell og Total.

Det betyr ikke at energibransjen og selskapene isolert sett framstår som spesielt miljøvennlige. Som ventet kommer denne sektoren langt verre ut av det enn noen av de andre bransjegrupperingene, konkluderer InfluenceMap i London.

Lengst nede på listen kommer Chevron, Exxon Mobil og Philips 66 og helt i bunnen Koch Industries, viden kjent for sin åpenlyse kamp mot klimaforskning og alle som jobber mot global oppvarming.Kategorier:Cop21, etikk, klima

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: