Megabyer til klimakamp

Løsningen på den globale klimakrisen står og faller med utviklingen i de store byene. Mer enn 70 % av utslippene skjer her. Grønn storbyutvikling er et av de viktigste virkemidlene for å løse den globale klimautfordringen., mener forskere. Mer fra COP21 i Paris her.

På klimatoppmøtet COP21 i Paris samler lederne for mer enn 500 megabyer seg til sin egen parallelle klimasamling.

Her har ordførere og representanter fra storbyer over hele verden slått seg sammen og varslet at de vil gjennomføre store kutt uavhengig av utfallet av en internasjonal avtale.

Med ordføreren i Paris som vert har by-representantene samlet seg for å diskutere og utveksle erfaringer og ikke minst for å samle seg om felles mål for grønn byutvikling.

Rekordstor samling av storbyer

Det er ikke nytt av ordførere og representanter for byer og regioner samles under de internasjonale klimaforhandlingene. Men denne ganger skjer det i et antall og med en tyngde som langt overstiger det som har skjedd tidligere.

-De kom ikke bare for å bli hørt av statssjefer og nasjonale miljøpolitikere, men også for å hjelpe hverandre og å meisle ut sin egen praktiske klimapolitikk, følge Michael R. Bloomberg, tidligere ordfører i New York City og utsending for FNs generalsekretrær med ansvar for byer og klimapolitikk som ansvarsområde.

Sjekk Michael R. Bloombergs blogg her

Bloomberg mener byenes selvstendige initiativ og vilje til å handle er den beste garantien for fortsatt framdrift i den globale klimakampen, ikke minst dersom de internasjonale forhandlingene ikke når fram som håpet på.

Spesialutsendingen til FNs generalsekretær mener at mer enn halvveis inne i konferansen er det nå industrilederne og storbyordførerne som framstår som de mest innflytelsesrike og handlekraftige aktørene i klimakampen.

Cold Evening at The Bean

The Bean Chicago P: Jacob Surland, http://www.caughtinpixels.com, Flickr/CC

Avgjørende betydning

Begge gruppene har ifølge Bloomberg sagt tydelig at de ikke vil la seg forsinke av en langsomgående internasjonal klimaprosess, som kanskje ikke vil oppnå full effekt før i 2020.

De neste fem årene vil ha avgjørende betydning. Beregninger gjort av blant annet C40 Cities Climate Leadership Group og Stockholm Environment Institute (SEI) viser at beslutninger om infrastruktur, teknologivalg, og forbruk, som gjørers fram mot 2020, vil låse fast de framtidige utslippene og avgjøre om vi makter å holde den globale temperaturøkningen i sjakk innenfor togradersmålet.

. Sagt med andre ord:  Gjør vi feil valg om samfunnsutvikling resten av dette tiåret vil vi bli bundet til et utslippsnivå som vil ta oss langt forbi en gjennomsnittlig global temperaturøkning på to grader og inn i en ukjent og farlig klimaframtid.

Byene vil ha avgjørende betydning i denne utviklingen. Rundt en tredjedel av de framtidige globale utslippene vil påvirkes direkte av beslutninger som gjøres selvstendig i byer og regioner. Det gjør ordførere og storbyledere til avgjørende aktører i arbeidet for en global klimaløsning.

dncnH Flickr CC London

London med Themsen i bakgrunnen, Foto: DncnH/Flickr/CC

Tusenvis av tiltak i startgropen

I en ny undersøkelse fra C40 Cities Climate Leadership Group (C40) og det internasjonalt ledende danskeide arkitekt og byplanleggingsselskapet Arup blir det dokumentert rundt 27.000 mulige aktiviteter, program og byutviklingsprosjekter som kan gjennomføres i løpet av de neste få årene. Det viser ifølge denne undersøkelsen noe av det store utviklingspotensialet som finnes i verdens byer.

Sjekk Arups undersøkelse om grønn byutvikling her.

Men jobben kan ikke gjøres av byene alene. Det er et stort behov for finansiering og et sterkere engasjement fra regjeringene mener styrelederen i C40 Cities Climate Leadership Group og ordfører i Rio de Janeiro Eduardo Paes. Vi må ikke spille bort den muligheten for grønn og klimavennlig, og ikke minst innbyggervennlig byutvikling som vi nå har, mener talsmannen for ordførerne i mer enn 40 av verdens storbyer og megabyer.Kategorier:Cop21, Grønne byer, klima

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: