Lærte miljøpolitikk ved middagsbordet hjemme

#cfwesenberg

Oslos nye byråd for miljø og samferdsel er født og oppvekst med miljøbevegelsen. Jeg lærte miljøpolitikk ved middagsbordet hjemme, forteller Lan Marie Nguyen Berg. 

21. oktober for mindre enn et halvt år siden overtok Lan Marie Nguyen Berg (29) posten som miljøbyråd i Oslo. Etter 18 år med borgerlig styre overtok en rødgrønn allianse med AP, SV og MDG styringen over hovedstaden og for første gang i historien var Miljøpartiet De grønne med på laget med to byråder i viktige posisjoner.

Den ferske listetoppen på de grønnes Osloliste fikk i oppgave å fronte byrådets nye og kanskje overraskende radikale politikk for en grønn hovedstad, inkludert planene om å gjøre Oslo sentrum bilfritt i løpet av knapt 5 år.

Læringskurven må ha vært bratt, men 29-åringen som overtok miljøbyrådskontoret i 12. etasje på toppen av Oslo rådhus, markerte seg umiddelbart som en uredd, tydelig og målbevisst politiker med store visjoner for miljøutviklingen i hovedstaden.

I løpet av kort tid har hun kanskje blitt det viktigste personlige symbolet på Oslos nye miljøpolitikk.

Reaksjonene er delte. Selv om hun har fått betydelig anerkjennelse for den politiske jobben hun gjør, har hun også provosert  og tirret på seg de som mener de grønne planene for byen er urealistiske og at planene om å fase ut privatbilen fra sentrum er et slags grønt svermeri.

ANGREPET PÅ FACEBOOK

På Facebook har noen opprettet en egen gruppe for ” Vi som ønsker Lan Marie Nguyen Berg og MDG fjernet fra byrådet, hvor hun kalles for ”miljødama”.

Gruppen har rundt 2500 følgere, men det en storm i et vannglass sammenlignet med meningsmålinger som viser at godt over halvparten av befolkningen i osloområdet støtter politikken for et bilfritt  sentrum.

At hun i perioder nesten har vært fast politisk skyteskive for Finansavisen og Trygve Hegnar vil nok mange rundt ta som et  hederstegn.

Angrepene på sosiale medier har til tider vært usakelige og med beskjeden politisk substans.

Da hun tok taxi sammen med flere andre etter en debatt i Dagsnytt 18 om bilfritt Oslo kokte det over for samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) som twitret på vei ut av studio ” «#?denfølelsen? når «miljøpolitikere» bestiller drosje hjem fra NRK-debatt, hvor de ti minutt tidligere sa folk ikke trenger kjøre bil. #?LivogLære? ?#?HardtMøteMedVirkeligheten?

12729145_10154386285210288_3665505378471912015_n

Fotograf Jon Skille Amundsen på fotojobb med Byråd for miljø- og samferdsel i Oslo Lan Marie Nguyen Berg.

 

Flere redaksjoner været oppmerksomhet og klikkmulighetere. Det hjalp ikke at den nybakte byråden ikke hadde bil, er en ivrig helårssyklist og at planene for bilfritt sentrum ikke berørte nyttetrafikk og taxier.

– Jeg tror journalistene som ringte var litt flaue, forteller Lan Marie Nguyen Berg når jeg spør henne om hvordan hun selv opplever personangrepene mot seg.

De forsto nok at saken ikke ville kvalifisere til den store journalistprisen, men en sak med bra klikkpotensial var det jo selvfølgelig, sier miljøbyråden som selv har erfaring fra journalistikk og blogging som en del av bakgrunnen sin.

BILEN, HELLIG KU

-Mye av motstanden bunner i usikkerhet, vi rører tross alt ved det som har vært en hellig ku i politikk og byplanlegging i rundt hundre år, nemlig privatbilen. Alle som har litt innsyn dette vet at vi ikke lenger kan fortsette å utvikle byene våre rundt bilen. Det er en foreldet politikk som hører historien og det tjuende århundre til, mener Nguyen Berg.

Vi har verken plass til alle bilene på grunn av urbanisering og befolkningsveksten, eller mulighet til å fortsette gårsdagens samferdselspolitikk om vi skal nå målene i klimapolitikken og i avtalen fra Paris.

Helse og ren luft er et annet viktig argument, mener hun. Klimamålene er globale, men innsatsen og løsningene må skje lokalt. Oslo og andre byer må ta sin del av ansvaret.

I Oslo står transportsektoren for over 60 prosent av klimagassutslippene. Nå skal vi gi byen tilbake til menneskene.  Det er på høy tid å erkjenne atbiltiden i Oslo sentrum og i andre store byer er over. Det ser vi helt klart rundt omkring i verden.

Da jeg møtte politiske kolleger i Paris under klimatoppmøtet i desember, var det liten tvil om hvilken vei utviklingen går. Mange store byer er allerede i full gang.

Nå er det Oslos mulighet, mener Lan Marie Nguyen Berg.

MILJØPOLITIKK VED MIDDAGSBORDET

Hjemme på Kolbotn med vietnamesisk far og norsk mor, var miljøpolitikken en naturlig del av samtalene rundt middagsbordet i hele oppveksten. Lan Maries far, Khanh Tranh Nguyen er  miljøengasjert og har vært med i Framtiden i våre hender siden stiftelsesmøtet i Nadderud-hallen i Bærum i 1974. I dag er han aktivt med som leder av Fivhs lokallag i Oppegård.

12832363_10154431021790288_8740778489804832103_n

Lan Marie Berg Nguyen har kanskje blitt det fremste personlige symbolet på byrådets grønne politikk og planene om et bilfritt Oslo sentrum. Fotograf Jon Skille Amundsen til venstre og til høyre byrådssekretær Anja Bakken Riise som bruker et ledig minutt til en kjapp matbit.

 

Ikke rart at datteren har vært miljøengasjert så lenge hun kan huske.

Vi er på vei inn i et stort skifte hvor grønne ideer og verdier får en helt annen plass enn tidligere, mener Lan Marie Ngyen Berg. Klimabevegelsen er ikke lenger liten og snever, men bred og folkelig.

I dag frontes klimasaken av musikere, forfattere, arkitekter og ingeniører. Det er trendy med handlenett, vintage og vegetarianisme.

Superkjendiser som Leonardo DiCaprio og Jay Z sponser klimakampanjer og promoterer grønn livsstil.

Loppisfeber, syomkurs og byttemarkeder florerer. Autentiske 60-talls møbler er kulere enn Ikea. Raw-food, kortreist-, økologisk og veggismat blir stadig mer populært.

Klimabevegelsen har nådd inn i samfunnets kriker og kroker. I tillegg til de etablerte miljøorganisasjonene, popper det opp små bevegelser og initiativer mange steder. Folk står ikke lenger på sidelinjen i miljø- og klimakampen, flere og flere er engasjert og deltar på sin måte, mener miljøpolitikeren.

Det kan ta tid før det synker inn, og det er uvant for mange at et parti som setter klima, miljø og bærekraft som selve bunnlinjen i politikken sin, sitter i maktposisjon mener Oslos miljøbyråd.

1930663_10154431025635288_2672980188549741880_n

Snart klar for TV-opptak, Lan Marie Nguyen Berg briefes av sin byrådssekretær Anja Bakken Riise over en kjapp matbit på en av kafeene i Operapassasjen.

 

Grønt har ofte vært politisk symbolpolitikk og politisk retorikk. Det er uvant for mange å se det seile opp som en del av den politiske virkeligheten og som en del av realpolitikken, tror Lan Marie Nguyen Berg.

Vi har som innbyggere og politikere i hovedstaden en unik mulighet til å skape en moderne og mer menneskevennlig by. Vårt mål er å gjøre det på en forsvarlig måte, i nært samarbeid med fagetatene og befolkningen. Vi vil sørge for gode ordninger for de som blir berørt.  I indre by er det under halvparten som ikke har bil, og av de rundt tusen som bor i området innenfor ring 1 er det trolig enda færre bileiere.

Vår strategi er å skape nye tilbud, slik at folk ikke kommer til å savne bilen så mye som et sekund.

Kanskje et av de beste bevisene for vellykket byplanlegging finnes på bakkeplan under miljøpolitikerens luftige hjørnekontor. For ikke mange år siden var Rådhusplassen en beryktet trafikk-kork og et utrivelig sted for den som syklet eller gikk til fots. Slik er det ikke lenger. Bilfrie bysentrum er populære nesten over alt i verden. Oslo blir neppe noe unntak.

 

 Kategorier:Grønne byer, klima, Magasin, Norge, Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: