Duft av en miljøkatstrofe: En kinesisk mor og miljøaktivist har lansert «smogparfyme»

11233700294_c9326ef5d7_o

Smog Kina. Foto : Erhardt Renz Flickr CC

Hun laget «smogparfyme» for å vise hvor ille den kinesiske byluften er. «Lukt av råtne egg eller stikkende brent sprit», mente testpanelet.

Ingen besøkende i kinesiske storbyer har unngått å bli kjent med den tunge luftforurensningen som gigantnasjonen sliter med. En kinesisk mor fra Shanghai har i følge Greenpeace East Asia tatt kampen mot dårlig luft helt ut. Etter at sønnen hennes ble syk og fikk helseplager som følge av den ekstremt dårlige luften i byen utviklet hun sammen med en venninne en «smogparfyme» for å gi folk en mulighet til å forstå landets miljøutfordringer på en ny måte. Dette er mitt bidrag til å gjøre planeten til et bedre sted for barna våre å vokse opp sier småbarnsmoren og miljøaktivisten fra Shanghai til Greenpeace East Asia

«Det lukter virkelig ille»

«Det lukter som  råtne egg», mente noen av paneldeltakerne som deltok i test av den helt spesielle «parfymen», andre mente den minnet om stikkende «brent sprit» eller «råtten mat».

Sjekk video her :Slik reagerte testpanelet på «smogparfymen» fra Shanghai

Zhang Lingling som kvinnen fra Shanghai heter har valgt å si opp sin faste jobb å vie seg helt til kampen mot luftforurensning og miljøproblemer i hjemlandet. Hun har blant annet startet organisasjonen BlueSky4Children, en frivillig organisasjon som bekjemper overforbruk ved å resirkulere klær og sende dem til noen av Kinas fattigste områder.

Presset mot myndighetene øker

Det siste halve året har igjen fokuset økt mot den ekstreme luftforurensningen i mange av Kinas storbyer. Det velinformerte nettstedet Chinadialouge skriver at presset øker mot kinesiske myndigheter på grunn av den helsefarlige smogen i mange av byene.

Tre år etter at statsminister Li Keqiang erklærte krig mot forurensningen har den gjennomsnittlige luftkvaliteten for landet som helhet blitt noe bedre.

Samtidig har flere byer opplevd dramatisk forverring av luften innbyggerne puster inn til daglig.

I store byer vest i landet og i det sentrale Kina, som Chengdu og Xian, ser innbyggerne at reguleringer både av biltrafikk og lokal forurensning kommer på plass i de tre store vekstregionene på østkysten, men ikke i samme grad der de bor.

Ifølge Greenpeace øst-Asia som har analysert luftkvaliteten i 362 kinesiske byer i første kvartal i 2016, lå to tredjedeler av de 91 byene som opplevde forverring av luftkvaliteten, i det sentrale eller vestre Kina.

15489395937_f27a2e30e7_n

Illustrasjonsfoto: Global Panorama/Flickr CC

Dette er byer som anstrenger seg maksimalt for å tiltrekke seg utenlandske investeringer og hvor etableringen av nye produksjonsbedrifter og utslippspunkter har vært massiv.

Mens for eksempel Beijing og Shanghai for lengst har innført begrensninger i mulighet for å eie bil, blant annet regulert gjennom et eget lotteri for tildeling av bilskilt, er det fritt fram for å eie og bruke bil i Chengdu i den folkerike Sichuanprovinsen med rundt 100 millioner innbyggere.

Ifølge Chinadiolouge var antall biler per capita i Chengdu i 2013 bare slått av Beijing. Antall biler i millionbyen Chengdu har siden fortsatt å øke med formidabel styrke og ble doblet i tidsrommet fra 2013 til 2016. I følge oppslag i kinesiske medier ruller det omkring 4.6 millioner biler på veiene i Chengdu, som bidrar til halvparten av byens utslipp av nitrogenoksyd.

«Kullbruken i Beijing skal ned med tretti prosent i løpet av 2017»

Ifølge Chinadialouge nærmer befolkningens tålegrense et bristepunkt. Etterhvert som folks miljøbevissthet øker i denne delen av Kina, vil tålmodigheten ta slutt, mener nettstedet. Presset mot myndighetene for å gjøre noe med den farlige smogen har økt i styrke de siste månedene.

I Beijing opprettet myndighetene nylig et eget miljøpoliti som har som oppgave å lokalisere og slå ned på ulovlig utslipp og bruk av kull. Ordføreren i byen Cai Qi lover at kullbruken i den kinesiske hovedstaden skal ned med 30 prosent i løpet av 2017. Allerede fra februar i år vil rundt 300.000 høyutslippskjøretøyer nektes adgang til byen. Siden slutten av desember har 4100 anleggsplasser blitt stengt på grunn av brudd på forurensningslovgivningen. Ifølge ordføreren skyldes en god del av problemene at lovgivningen ikke følges eller at lovgivningen ikke er streng nok.

Kinesiske eksperter som nylig deltok i en paneldebatt på den engelskspråklige kinesiske tv-kanalen China Globale Television Network (CGTV) eid av det statlige CCTV, pekte på at Beijing og andre smogrammede kinesiske byer kunne lære av Los Angeles. Men de mente også at Kina måtte forberede seg på en langvarig krig mot forurensningen og at det ikke var realistisk med store forbedringer før rundt 2025.Kategorier:Kina, Magasin, Miljø

Stikkord:,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: