Fleksitarianere: Mindre kjøtt er den nye store norske mattrenden

chili-sin-carne-1024x683

Chili-sin-Carne Foto: Frukt.no/CC

Mindre kjøtt er den nye store norske mattrenden. Nesten halvparten av oss sier at vi har kuttet i kjøttforbruket siste året.

Det viser en ny nordisk undersøkelse fra Orkla hvor forbrukere fra Norge, Sverige, Danmark og Finland er spurt om matvanene sine.  Undersøkelsen er gjennomført i perioden 9.–16. november 2016 av analysebyrået Kantar TNS Norge på vegne av Orkla ASA.

Svært få er helt vegetarianere, men halvparten av forbrukerne i Norden spiser vegetarmat av og til. Andelen er størst i Sverige og Finland, der den ligger på rundt 60 %. Norge og Sverige har hatt den største økningen i forbruket av vegetarmat de siste årene. 44 % av nordmennene og 48 % av svenskene svarer at de spiser mer vegetarmat nå, og er også blant dem som forventer størst økning, viser undersøkelsen fra Orkla.

Den ferske Orkla-undersøkelsen viser en klar oppgang i antallet som sier de har redusert kjøttforbruket i forhold til en stor undersøkelse gjort av Sentio for avisa Nationen i november 2015, rundt et år tidligere.23 prosent – nesten hver fjerde nordmann – oppga at de vil spise mindre rødt kjøtt i 2016 ifølge denne undersøkelsen.

Kvinner var ivrigst på å redusere kjøttinntaket. 29 prosent av kvinnene hadde planer om å redusere inntaket – mot 17 prosent menn, ifølge undersøkelsen i regi av Nationen

Det er tydelig at fleksitarianerne kommer, mener Håkon Lindahl, miljøfaglig leder i Framtiden i våre hender og spesialist på grønne trender. Det er interessant at vegetarmat er en sterkere trend enn økologisk mat, mener han. – Til sammenligning er tallene i Orklas undersøkelse henholdsvis 29 og 31 prosent for økologisk mat, så vegetarmat er langt en sterkere trend enn økologisk mat.

hakon_lindahl_foto_jon_skille_amundsen_2-819x1024

Kjøttkutt er den store ledende norske mattrenden  ifølge miljøfaglig leder i Framtiden i våre hender Håkon Lindahl. Foto:Jon Skille Amundsen

Sverige og Danmark er langt fremme i kjøp av økologiske produkter og slår nesten knock-out på norske forbrukere. Halvparten av alle svensker og 44 % av danskene sier de har kjøpt et økologisk produkt på sin siste handletur. Blant nordmennene og finnene er det kun 16 % som svarer dette.

Redusert kjøttforbruk er et prioritert satsingsområde for Framtiden i våre hender. Det er flott og oppmuntrende at vi nå ser tydelige bevegelser i folks holdninger på dette området. Å spise mindre kjøtt er viktig både for helse og miljø, understreker Lindahl. Faktisk er det å foreta skikkelig kutt i det private kjøttforbruket et av de viktigste enkelttiltakene vi kan gjøre som forbrukere for å bidra i klimakampen.

Undersøkelsen fra Orkla viser også at 2/3 av oss er veldig eller ganske opptatt av at emballasjen skal være miljøvennlig og resirkulerbar. I tillegg kommer det fram at publikum har fått med seg at palmeolje er i ferd med å bli fjernet fra stadig flere produkter. 40 % er enig i at det meste av industriprodusert mat i dag er fri for palmeolje.

Fleksitarianer, en som bare spiser kjøtt av og til eller sjeldent, er et av nyordene i 2016. På listen til norsk språkråd står fleksitarianer på 4. plass over nye ord i 2016. Språkrådet skriver:

« Nye livsstiler og nytt engasjement for miljø og bærekraft har gitt oss fleksitarianere, de av oss som velger bort kjøtt, fisk, melk, og egg innimellom eller nokså ofte. Ordet er dannet over samme lest som vegetarianer, og en slik ordlaging basert på analogi er alltid språklig spennende for språkinteresserte. Vi tror også at ordet slår røtter i språket vårt.»Kategorier:Forbruk, matstreif, Norge

Stikkord:,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: