Kvinner best på miljø

Kvinner er bedre enn menn på miljø. Det viser stadig flere undersøkelser. Kvinner er villig til å ta et større personlig ansvar og legger i større grad vekt på verdier som altruisme og praktisk miljøvern.

2724709561_bbda4448f0_b

Illustrasjonsfoto: Mayd Hubb. Flickr/CC

 

En stadig økende mengde undersøkelser peker i retning av at kvinner er mer opptatt av miljøvern og etikkspørsmål enn menn, skriver  Gary Polakovic, profilert rådgiver og spaltist i the Los Angeles Times.

Kvinner vektlegger verdier knyttet til miljøhensyn, altruisme, personlig ansvar og empati i mye større grad enn menn gjør. De mener også at miljøvern er viktig for å beskytte dem selv og familien.

De motsetter seg i sterkere grad enn menn kutt i offentlige investeringer i miljøvern og er mindre positive til næringsvirksomhet som foregår på bekostning av miljøhensyn.  De har også mer positive holdninger til miljøaktivister og er mer bekymret for miljørisiko knyttet til helse, spesielt lokalt, skriver den amerikanske spaltisten og henviser til flere store undersøkelser.

Når det kommer til praktisk atferd på  sentrale miljøområder er  forskjellen noe mindre mellom kjønnene, tyder andre undersøkelser på. Kvinner har generelt mer positive holdninger til miljøtiltak enn menn. Forskjellen når det kommer til praktisk atferd i forhold til resirkulering, økologisk mat og vann- og energisparing er allikevel mindre.

Det er noen av funnene i rapporten Gender differences in environmental related behaviour  Rapporten tar utgangspunkt i en spørreundersøkelse om miljørelatert husholdningsatferd som OECD gjennomførte i 2008. 10 000 husholdninger fra ti ulike land deltok (Norge, Sverige, Canada, Frankrike, Italia, Nederland, Tsjekkia, Mexico, Australia og Korea).

Ser etter grønne muligheter

En annen undersøkelse viser at flere kvinner enn menn er innstilt på at de selv må gjøre noe for en grønnere framtid. For eksempel ser 57 prosent av kvinnene aktivt etter Svanemerket når de handler, mot 39 prosent av mennene.  Også når det gjelder å kildesortere, levere til gjenvinning og unngå engangsprodukter er kvinner gjennomgående mer positive enn menn.

Mer miljøvennlige i trafikken

Kvinner har mer miljøvennlige trafikkvaner enn menn og kjører mindre bil. Det viser en gjennomgang av flere studier som svenske forskere har gjort.

Kvinner er i mindretall i skandinaviske organer som bestemmer over miljøtiltak innen veibygging og infrastruktur, for eksempel var sju av ti ansatte menn i norske Transnova, et organ som skulle bidra til å redusere CO2-utslippene fra transportsektoren. I dag har Enova overtatt oppgavene til Transnova.

En av forskerne bak den svenske studien sier til Lunds universitets magasin at samfunnet ville merket det om kvinner var bedre representert i slike maktorganer.

De nevner også studier som viser at norske menn reiser lengre enn kvinner. Det samme gjelder for andre land i Europa, og har vært et mønster i flere år.

Kvinner dominerer de gruppene av befolkningen som er mest opptatt av miljø. Enkelt sagt kan disse kvinnene beskrives som reflekterte, glade i naturen og ganske idealistiske.

Tallene er hentet fra en forbrukerundersøkelse utført av Respons Analyse for Miljømerking Norge i 2013.

Mest opptatt av miljø

En  studie har sjekket hva 20 millioner brukere «liker» på Facebook. Den konkluderer med at det er store kjønnsforskjeller i samfunnsengasjement på facebook. Mens norske menn lar seg engasjere av politikk, er norske kvinner mer opptatt av miljø.

– Når man ser på de store politiske bevegelsene den siste tiden, som også har mobilisert kraftig på Facebook , som Occupy Wall Street, The Syrian Revolution, Diren Gezi, ser man også her at kvinneandelen bare er rundt 30 prosent. Kvinner – og særlig unge mellom 13-28 år, viser i større grad interesse for humanitær bistand og miljøspørsmål, sier seniorforsker Petter Bae Brandtzæg ved SINTEF.

For få kvinner i klimabransjen

Kvinner er underrepresentert både innen forskning og politikk når det kommer til klimaspørsmål, ifølge den tyske forskeren og fysikeren Gotelind Alber,

Hun frykter at kvinner i vesten kan bli klimatapere, fordi de tvinges inn i hverdagsrutiner og mønstre som fører til høyere CO2-utslipp enn menn.

Færre kvinner enn menn sitter i styrene i energiselskaper, og kvinner utdanner seg i mindre grad i realfagene som trengs i klimarelatert forskning og industri. Samtidig rammer klimaendringer kvinner i større grad enn menn, både i fattige og rike land

Vil ha god samvittighet

Danske Helle Christiansen står bak bloggen kvindeinvest.com, og holder foredrag og arbeider for å gjøre kvinner mer interessert i sparing. Hun opplever at kvinner kan tålere noe lavere avkastning, for til gjengjeld å «kunne sove godt om natten».

– Når kvinner opptrer som forbrukere kjøper de også i høyere grad kvalitet i stedet for bare det billigste produktet. Oversiktlige spareprodukter med langsiktig bærekraftighet i fokus, appellerer helt klart til kvinner, sier hun.

Hun påpeker også at investeringsbransjen historisk sett har været gjennomsyret av maskulinitet og fokus på ren avkastning, men at dette har endret seg.

– Hvor det tidligere var kun et rent økonomisk tankesett og fokuset var på kortsiktig avkastning, er vi i dag mye mer fremtidsrettet, og vi tenker mer langsiktig og ansvarlig.  Og kvinner kan så absolutt være med på å trekke investeringene ennå mer i en ansvarlig retning, sier Christiansen.

For å få kvinners oppmerksomhet må de største tilbyderne av spareprodukter i like så stor grad tenke på ansvarlighet som på nøkkeltall og god avkastning, sier hun.Kategorier:Magasin, Miljø

Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: