Bare klimaskeptikere tilbake i den amerikanske toppledelsen?

Med tidligere CIA-sjef Mike Pompeo som ny utenriksminister danser klimaskeptikerne på bordet i Det hvite hus og befester makten om føderal amerikansk klima- og miljøpolitikk.

Mike Pompeo am utenriksmin Flickr CC Donkey Hotey

Karikatur av USAs nye utenriksminister og tidligere CIA sjef, Mike Pompeo , en svoren motstander av Parisavtalen og profilert klimaskeptiker. (illustrasjon:  Donkey Hotey)

Med Rex Tillerson forsvinner en av de siste rådgiverne og toppfigurene i staben til Trump som hadde et syn på global oppvarming i tråd med resten av verden og det overveldende flertallet av klimaforskere og eksperter.

Det skriver avisen The New York Times i en stor bakgrunnsartikkel om den nye amerikanske utenriksministeren.

Den tidligere CIA-sjefen Mike Pompeo som er nominert som ny utenriksminister, er en svoren motstander av Paris-avtalen, har støttet Trump i de kontroversielle planene om den amerikanske oljerørledninger Keystone XL, og er i likhet med presidenten selv en uttalt klimaskeptiker som langt på vei avviser hele det vitenskapelige grunnlaget for den globale klimaforskningen.

Ingen miljøhelt, men støttet Parisavtalen

Rex Tillerson som forlot utenriksministerposten for to dager siden er langt fra noen miljøhelt. Han har tilbragt store deler av sin karriere i Exxon verdens største oljeselskap. Før han tiltrådte som amerikansk utenrikssjef satt han flere år som toppsjef i selskapet og hadde hovedansvaret for kontroversielle og miljøskadelige utbyggingsprosjekter.

Han bidro imidlertid også til å mykne oljeselskapets syn på global oppvarming og anerkjente at det var en realitet, som måtte tas på alvor.

Førte publikum bak lyset

ExxonMobile er anklaget for å ha ført publikum bak lyset om virkningene av karbon i atmosfæren. Det er ikke uten grunn. Allerede i 1978 fortalte selskapets toppingeniører til ledelsen at menneskeskapte klimagassutslipp var i stand til å skape store klimaendringer. Tidlig på 80-tallet gjennomførte oljeselskapet store tester som ytterligere bekreftet dette.

Strategien minner mye om den tobakksindustrien hadde brukt tidligere for å tilsløre sammenhengen mellom røyking og utvikling av kreft og andre alvorlige sykdommer, hevdet Bill McGibben i en kronikk i The Guardian for litt over et år siden.

Den amerikanske miljøforkjemperen karakteriserer Exxons Mobil tåkelegging av fakta om klimaforskningen slik: «Intet selskap har noensinne gjort noe så stort og ondt».

Med Rex Tillerson inntok selskapet en ny annen holdning og stilte seg bak den internasjonale klimaforskningen og konklusjonene om menneskeskapte klimaendringer.

Som amerikansk utenriksminister ble han regnet som en viktig stemme i kretsen rundt Trump for at supermakten ikke skulle bryte med Paris-avtalen de hadde sluttet seg til under Barack Obamas presidentskap to år tidligere.

Bare klimaskeptikere tilbake

Med den nye utenriksministeren Mike Pompeo på plass er det knapt noen i toppledelsen rundt Trump som støtter amerikansk tilknytning til avtalen fra toppmøtet i Paris.

Mike Pompeo foto Gage Skidmore Flickr cc

President Trump har nominert CIA-sjef Mike Pompeo som ny utenriksminister. Med det rykker nok en hardnakket klimaskeptiker inn i den amerikanske regjeringen. (foto: Skidmore/ Flickr CC)

«Endringene i ledelsen i det amerikanske utenriksdepartementet sementerer en voksende hard-liner motstand mot tanken om klimaendringer på høyeste nivå i den amerikanske regjeringen», skriver New York Times.  De føyer også til at i avgangen til utenriksminister Rex Tillerson kom i kjølvannet av at presidentens økonomiske topprådgiver Gary Cohn, varslet at han slutter og avgangen til George David Banks , seniorrådgiver til Trump i internasjonale energispørsmål.

Mike Pompeos viktigste støttespillere da han var kongresspolitiker var Koch Industrier, petroleums- og kjemikaliekonglomoratet eid av milliardærbrødrene Charles G. og David H. Koch, som i nesten en mannsalder systematisk har motarbeidet amerikansk miljøpolitikk.Kategorier:klima, Miljø, USA

Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: