Nå er det trendy å leie, låne og reparere: En undersøkelse Framtiden i våre hender står bak viser stor interesse for alternativer til å kjøp-bruk -og-kast-hverdagen.

Framtiden i våre hender i Nord-Norge har hatt stor suksess med sitt tilbud om sykkelreparasjon i såkalt Bike Kitchen, et opplegg kjent fra flere europeiske byer. Et sykkelkjøkken er mer enn et reparasjonsverksted, og like mye et sosialt samlingspunkt. Kanskje derfor det er så populært. På bildet sykkelreparatør og instruktør Edgar Vilcans på Bike Kitchen i Tromsø. (foto: Arne Storrønningen)
Forbruk av ting utgjør et sted mellom 15 og 20 prosent av nordmenns klimafotavtrykk ifølge Framtiden i våre hender. Gjennomsnittsnordmannen kjøper mer enn 14 kilo nye klær i året, og bytter mobil nesten annet hvert år.
En undersøkelse Respons Analyse gjennomførte for organisasjonen i august 2017, viser at de fleste nordmenn er villige til å endre forbruket sitt i miljøvennlig retning:
- Sju av ti ville heller reparert mobiltelefonen sin enn å kjøpe ny hvis det hadde lønt seg økonomisk.
- Fem av ti ville gjort det samme med klær.
- De fleste ville foretrukket å leie verktøy og turutstyr framfor å kjøpe nytt, hvis det hadde eksistert utleietjenester der de bor.
- De fleste syns mer fritid er viktigere enn høyere lønn. • De fleste ønsker å redusere sitt materielle forbruk
Et vanlig menneske har mellom 3000 og 6000 ting, ifølge den japanske forfattaren Fumio Sasaki som har blitt verdenskjent for sitt initiativ for å forenkle egen hverdag og oppfordring om å slutte å kjøpe og samle på eiendeler vi knapt nok bruker.
Legg igjen en kommentar