Hvordan Greta Thunbergs skolestreik for klima ble en global bevegelse i 173 av verdens 195 land i løpet av 1 år.

Den internasjonale skolestreikbevegelsen for en ny klimapolitikk, Fridays For Future har nå virksomheter i 173 av verdens 195 land. Flere millioner unge er mobilisert. «Vi ser bare begynnelsen», mener den 16 år gamle klimaaktivisten Greta Thunberg som startet bevegelsen.

fff stockholm Greta Thunberg edit

Greta Thunberg sammen med støttespillere i front av det store toget av unge klimaaktivister i Stockholm 24. mai i år som samlet over 15.000 barn og unge. (Foto: Arne Storrønningen)

(Artikkelserie: Den nye klimabevegelsen. Del 5. Hvordan Greta Thunbergs klimastreik ble en global  bevegelse.)

Tallene kommer fram i et nyhetsbrev fra fra Fridays for Future som er det mest brukte navnet på den internasjonale skolestreikbevegelsen.

Det betyr at bare mangler 22 land før de unge klimaaktivistene har spredt seg til samtlige land på kloden.  Greta Thunberg startet sin skolestreik i slutten av august 2018, men fikk først sitt store internasjonale gjennombrudd på FNs store klimakonferanse i Katowice i Polen i desember samme år. Det betyr i praksis at bevegelsen har blitt en global aktør  med stor internasjonal innflytelse bare i løpet av rundt 8 måneder.

På den første globale klimastreiken 15. mars tidligere i år deltok omkring 2.3 millioner unge i mer enn 135 land rundt omkring på kloden. Siden har bevegelsen vokst betydelig.

Håper på amerikansk protestbølge

Klimastreikbevegelsen har så langt hatt sitt tyngste nedslag i Europa, Canada og Australia, men den vokser nå også kraftig i India og mange tror at Greta Thunbergs besøk i New York og USA i forbindelse med FN-toppmøtet i slutten av september i år kan utløse en stor amerikansk bølge med klimastreiker.

Greta Thunberg ankom New York i seilbåten Malizia ii, noe hun fikk internasjonal oppmerksomhet for. Fridays for future skriver i nyhetsbrevet at det er sannsynlig og ventet, at Greta Thunbergs opphold i USA vil turbo-starte en bølge av amerikanske klimaskolestreiker. Den største skolestreiken for klima så langt har trolig vært i Montreal i Canada hvor over 150.000 deltok. Nå håper de amerikanske aktivistene at rekorden blir slått når det mobiliseres til felles markering i New York 20. september.

greta1

Framtiden i våre henders medlemsmagasin 1. 2019

 

Zero Hour og Sunrise Movement

USA har fra før sterke klimaprotestbevegelser ledet av tenåringer og unge aktivister. Zero Hour ble startet av 17 år gamle Jamie Margolin. Den amerikanske tenåringsaktivisten fra Seattle i staten Washington var bare 15 år da hun startet organisasjonen sammen med vennen Nadia Nazar. «Det er ingen lidenskap å være klimaktivist, det er en plikt,» skrev blant annet Margolin i en erklæring på sin twitterkonto.

Sunrise Movement er den andre store amerikanske klimabevegelsen startet av unge aktivister. Organisasjonen ble startet i april 2017 og har hovedkontor i Washington.

Det anerkjente amerikanske nettstedet Politico Magazine skriver i en artikkel at Sunrise movement i virkeligheten har forandret hele debatten i det demokratiske partiet. I utgangspunktet ønsket Sunrise-bevegelsen å drive tradisjonelt indirekte påvirkningsarbeid og opinionspåvirkning. Etter at Donald Trump kom til makten som president, endret organisasjonen kurs og mente de trengte å omforme sin idealisme til makt ved å engasjere seg i hard politikk, skriver Politico.

img_0269.jpg

Greta Thunberg på scenen i Stockholm fredag 24. mai. (foto: Arne Storrønningen)

Ryggraden i bevegelsen

De ukentlige klimastreikene som foregår hver fredag i over 750 byer verden over er selve ryggraden i bevegelsen og har skapt en ikke-hierarkisk struktur som ukentlig mobiliserer millioner av unge og voksne verden over. Dette nettverket av ukentlige faste streiker har også gjort det mulig på kort tid å organisere spontane klimaprotester som #SOSAmazonia som foregikk i hundrevis av byer. – Denne formen for fleksibilitet og reaktiv aktivisme er ny i klimaprotestbevegelsen. Den  gir en opplevelse av at aktivisme kan spre seg som villbranner når temaene har stor nok emosjonell forankring hos mange, iflg Fridays For Future.

(Bildemontasje over fra klimastreik i Oslo 31. august 2019. Foto: Arne Storrønningen)

Den nye klimabevegelsen er flat og uten en sentral ledelse. Allikevel er Greta Thunberg en samlende person og uten tvil bevegelsens mest innflytelsesrike aktør. Hun har imidlertid gjort det klart at hun ikke ønsker noen lederrolle.

Rundt selve ungdomsbevegelsen har det også vokst fram en skog av foreldre- og besteforeldregrupper som ønsker å støtte den nye ungdomsbevegelsen.

Også flere profesjonsgrupper og interessegrupper har dannet egne støttebevegelser som «Teachers for future», «Artists for future», «Workers for future», «Parents for future», «Scientists for future» «Developer for future». «Farmers for future», «Engineers for future» «Athletics for future» «Entrepreneurs for future» blant mange andre,

Forskerne slutter opp

I tillegg har titusenvis av klimaforskere og andre vitenskapsfolk i en rekke land skrevet under på støtte-erklæringer for skolestreikbevegelsen. I mars skrev over 25.000 forskere fra Tyskland, Østerrike og Sveits under på et åpent støttebrev til skolestreikerne. Det samme gjorde 240 av USAs mest profilerte klimaforskere

Paven, Dalai Lama og FNs generalsekretær med støtte

Viktige internasjonale ledere og toppfigurer som Dalai Lama, Pave Frans eller Jorge Mario Bergoglio som er det sivile navnet til den katoske kirkens overhode, har støttet den svenske tenåringsaktivisten. Det samme har FNs generalsekretær António Guterres og tidligere guvernør i California Arnold Schwarzenegger. I mai i år inviterte han Thunberg til en stor klimakonferansen Austrian World Summit i Wien.

(Bildemontasje over fra klimastreik i Stockholm 24. mai 2019. foto: Arne Storrønningen)

Neste stor hendelse er en global aksjonsuke fra 20. til 27. september med over 2400 klimaarrangementer planlagt med flere millioner unge og voksne som deltakere i land over hele kloden. 27. september har de unge aksjonistene utfordret fagforeninger og voksne til å delta i stor skala. Tysklands nest største fagforening med 3 millioner medlemmer har sagt ja til å delta, det samme har en av de store fagforeningene i Sør-Afrika. Her hjemme er det uklart i hvilken grad de store fagorganisasjonene vil delta i streiken.

(Bildemontasje over fra Belgia, USA, Italia, Storbrittania, Italia og Tyskland)Kategorier:klima, Magasin

Stikkord:,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: