På et familiebruk høyt oppe i fjellsidene ved Herøysund i Kvinnherad i Hordaland produserer ekteparet Øystein Skjæveland og Una Kolle økologisk is basert på gårdens egne råvarer. Mer kortreist kan det ikke bli.

Mer kortreist kan det ikke bli. På gården til ekteparet Øystein Skjæveland og Una Kolle brukes lokale råvarer i iskremproduksjonen. (foto:Arne Storrøningen)
Kyrene Selja, Iselin og Ulldokka beiter fornøyd i de grasrike og frodige bakkene som skråner i bratt vinkel opp mot åstoppene som ligger delvis skjult i lett kveldsdis. I tillegg bor 30 høner på gården, de leverer ferske egg til iskremproduksjonen.
Ekteparet Skjæveland og Kolle er pionerer innen norsk økologisk isproduksjon. Som de første i landet startet de produksjon og salg av økologisk is i 1999 og fikk Debiogodkjenning i 2003.
– Det startet som en prosjektoppgave med hjulvisp hjemme på kjøkkenbenken da jeg var elev ved Sogn Jord- og Hagebruksskole, forteller Øystein Skjæveland. Det var også her han møtte kona Una Kolle.
– Drømmen var å kjøpe en gård hvor vi kunne skape et godt oppvekstmiljø for barna og bærekraftige arbeidsplasser for oss selv og kanskje noen årsverk til, forteller ekteparet.
Så langt har de investert omkring 3 millioner kroner i produksjonslokaler og opprusting av bruket.
Det norske markedet for økoiskrem er lite og stort sett preget av lokale gårdsprodusenter. I følge en oversikt utarbeidet av Magasinet Ren Mat finnes seks produsenter av økologisk iskrem i Norge.
Omsetningen av is i Norge er totalt dominert av de to store produsentene Diplom-is og Hennig Olsen. Ingen av to store norske produsentene har valgt å satse på is laget av økologiske råvarer. Hennig Olsen fikk støtte fra landbruksmyndighetene for noen år tilbake for å sette i gang et prøveprosjekt. Isen som var basert på melkepulver ble ingen suksess og trukket fra markedet. – Det var kanskje ikke så rart; den var ingen stor smaksopplevelse, hevder Skjæveland.
Ferske og gode råvarer er helt avgjørende for smaksopplevelsen, mener ekteparet som prøver å bruke lokale råvarer som langt det er mulig. Frukt som plommer og pærer kommer fra gode venner i Hardanger, bringebær fra Luster, mens ekte økologisk rørsukker er produsert på Cuba, vanilje fra Madagaskar.
– Så langt det er mulig legger vi vekt på at de importerte råvarene vi bruker er produsert med utgangspunkt i anerkjente Fair-trade- prinsipper. Melk, egg og fløte er vi selvforsynt med, forteller ekteparet videre.
Kyrne er av rasen Jersey. De produserer ekstra feit melk. Det betyr at vi ikke trenger å tilsette så mye fløte. Skumma melk som blir til overs ved fløteproduksjon går til grisene.
– Vi har i løpet av årene fått så mange positive tilbakemeldinger at vi har grunn til å ha god tro på produktene våre. «Oj denne isen smaker jo ordentlig bringebær» er et eksempel på en vanlig tilbakemelding når de er ute på festivaler og selger kule-is direkte til publikum.
– Kjøper du økologisk iskrem er du garantert et produkt uten kunstige tilsetningsstoffer, sier Skjæveland.
Råvarerene som brukes er ekte. For å oppnå rett konsistens er det nødvendig å vispe luft inn i isen. Uten en viss mengde luft tilsatt ville den blitt tung og klumpete.
– Vi legger vekt på å ikke tilføre iskremen mer luft enn nødvendig. Etter at luften er vispet inn, blir 18 liter røre til 25 liter ferdig iskrem. Skjæveland mener at iskremen fra Isrosa har mindre mengder luft blåst inn enn det som er tilfelle med is fra de store konvensjonelle iskremprodusentene.
Til sammen har produsenten valgt å konsentrere seg om ca. ti smaksvarianter.
– Noe mer enn det blir for mye i forhold til den begrensede mengden vi produserer på gården, mener Øystein Skjæveland.
Av is basert på melk lages det følgende smaksvarianter: sjokolade, vanilje, sjokobanan, sjokobiter, kokos med sjokoladebiter, kanel, bjørnebær og valnøtt med lønnesirup. Fruktis uten melkeprodukter (sorbet) finnes i smakene bringebær, pære, plomme og rabarbra.
Ekteparet liker å prøve ut forskjellige smaksvarianter.
– Det gjør vi stort sett på festivalene hvor vi er tilstede, forteller de to. Da kan vi også ta med oss direkte tilbakemeldinger fra kundene.
De er overrasket over at de store iskremprodusentene har valgt å overlate hele markedet for økoiskrem til små nisjeprodusenter. – Det finnes helt klart et uutnyttet marked for økologisk iskrem, mener han.
– Gjennom mange år med omfattende kontakt med tusenvis av forbrukerne gjennom direktesalg på festivaler mange steder i landet har vi god tro på at det finnes et betydelig marked for produktene våre, og at kvaliteten holder mål, sier iskremprodusenten fra Hordaland.
Oversikt over utsalgssteder hvor du kan kjøpe Isrosa Iskrem finner du her.
Oversikt over andre norske produsenter av økoiskrem finner du her.
Kategorier:matstreif, Miljø, Norge, Uncategorized
Legg igjen en kommentar