Matsvin(n)

Ingen avfallstyper har vokst så kraftig som spiselig mat. Politikere og forskere slår alarm om en matskandale.

Tallenes tale er tydelige: I følge Statistisk Sentralbyrå (SSB) er matavfall den avfallstypen som har hatt den bratteste vekstkurven. Både landbruket, matvareindustrien, butikkerog restauranter og private husholdninger kaster, men du og jeg, de vanlige forbrukerne kaster aller mest.

USA er det stedet i verden hvor svinnet av mat er størst.

En tredjedel av maten som produseres og selges i Norge og andre vestlige land havner i søppelbøtta. Private husholdninger står for 80 prosent av matkastingen.

Omkring en tredjedel av matressursene i både fattige og rike land kommer ikke til nytte.  Det er en stor global utfordring å få redusert svinn av mat, mener flere og flere politikere

Omkring en tredjedel av matressursene i både fattige og rike land kommer ikke til nytte. Det er en stor global utfordring å få redusert svinn av mat, mener flere og flere politikere

Mat for 10 milliarder i søpla

SSB-tall viser at norske familier kaster omkring 8 ganger så mye mat som butikkene. Private forbrukere står for omkring 80 prosent av den norske matkastingen. I følge seniorforsker Ole Jørgen Hansen ved Østfoldforskning, en av Norges fremste eksperter på matsvinn, kaster nordmenn samlet rundt 500.000 tonn mat i året til en verdi av 10 milliarder kroner.

Trolig er dette et for lavt anslag, tror Hanssen. I følge seniorforskeren i et intervju i Aftenposten tidligere i år er det folk mellom 25 og 39 år som oppgir at de er de verste matkasterne. Brød, frukt og grønnsaker står for den største mengden av avfallet og utgått dato er den vanligste årsaken til at mat havner i søppelbøtta.


Globalt fenomen

Kasting av mat og matsvinn er en gigantisk global utfordring og har etter hvert fått økt oppmerksomhet av politikere, eksperter og frivillige organisasjoner. Kanskje overraskende for mange er matsvinnet i rike og fattige land omtrent på samme nivå. Den britiske organisasjonen Food Ethical Council som Folkevett nylig besøkte, understrekte at selv om mengden av mat som tapes er nokså likt i volum i begge typer land, er årsakene helt forskjellige.

Kanskje overraskende for mange er matsvinnet i rike og fattige land omtrent på samme nivå.

I rike land foregår mesteparten av matsvinnet i en overflodsituasjon ved at mat vrakes og kastes. Det kan være av private husholdninger på grunn av dårlig utnyttelse av maten og mangelfull oversikt over holdbarhetsdato. En annen årsak er ofte at produsentene kaster varer de mener har kosmetiske mangler som feil form og størrelse.

I fattige land derimot, er årsaken ofte lite effektiv transport, mangelfull temperering og dårlige forhold ved lagring, altså brist rundt selve produksjonen. At mat fra private husholdninger kastes i søppelkassa, er et nesten ukjent fenomen.

10 prosent av de rike landenes utslipp av klimagasser, kommer fra produksjon av mat som blir kastet.

USA versting

Mengden mat som vrakes i den rike delen av verden varierer noe fra land til land. Tristram Stuart, britisk historiker og forfatter av flere bøker om internasjonalt matsvinn oppgir i et intervju med en amerikansk radiostasjon og i flere andre sammenhenger at volum av det samlede matsvinnet i vestlige land varierer fra en tredjedel til halvparten av den totale mengden som produseres og importeres.

Japan og Sør-Korea er blant de landene hvor husholdninger og matvareindustrien kommer best ut, mens USA er det stedet i verden hvor svinnet av mat er størst. I følge den britiske forfatteren forsvinner rundt halvparten av de amerikanske matressursene.Kategorier:klima, Uncategorized

Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: