På en gård i Tingvoll på Nordmøre produseres det som kanskje er verdens beste blåskimmelost. Gourmetkokker og internasjonale mat-spesialister kan ikke få fullrost den lokalproduserte osten.

Egil Smith Meyer med et eksemplar av osten og diplomet som beviser at den lille lokale osteprodusenten i Tingvoll fikk gullmedalje I 2011 under verdens største ostefestival International Cheese Awards i Storbritannia. Kraftkaren vann i kategorien for beste kumjølksbaserte blåmuggost laga utanfor Storbritannia. (foto: Arne Storrønningen)
Journalistikk kan føre til nesten alt, heter det. Egil Smith-Meyer tok spranget fra redaksjonen i Trønderavisa og ble verdensmester i produksjon av blåskimmelost. Det har han aldri angret på.
Jeg treffer osteprodusenten i Tingvoll i en pause mellom slagene en travel sommerdag. Tjue minutters kjøretur fra riksveien mot Kristiansund i et praktfullt nordmørsk bygdelandskap, så er du der.
Historiske røtter

HISTORISK: Saghaug gård hvor osteprodusenten holder til har røtter tilbake til det tidlige 1300-tallet. I dag bor det fire generasjoner sammen på bruket. (Foto: Arne Storrønningen)
Tingvollost ble etablert i 2003 på Saghaug gard i Tingvoll kommune på Nordmøre. Gården har en lang håndverkshistorie tilbake til 1303 og i dag bor det fire generasjoner sammen på bruket.
Familiebedriften i Tingvoll hadde 10-års jubileum i 2014 og kan smykke seg med 15 priser for ostene sine, ikke minst Kraftkar, blåskimmelosten som den lille bedriften ikke lenger klarer å produsere nok av.
Prisbelønnet

RÅVARER: Høy kvalitet på råvarene er noe av hemmeligheten bak ostesuksessen fra Tingvoll. Dette melkespannet som pryder innkjørselen er en liten påminnelse om at det. (Foto: Arne Storrønningen)
Internasjonale osteeksperter er fulle av lovord om blåskimmelosten fra Tingvoll. De kortreiste råvarene med høy kvalitet er noe av hemmeligheten bak smaksuksessen, mener produsenten selv og beskriver vinnerosten slik:
«Kraftkar lages av fersk kumelk tilsatt ekstra fløte. Den sødmeaktige karakteren dette gir osten, utgjør et viktig særpreg for osten. Smaken utvikler seg over lang tid i munnen, fra det sødmeaktige til det salte. Kraftkar har en kremaktig, litt kornete konsistens».
-Vi er tross alt bare en liten familiebedrift, så det at vi klarer å hamle opp med store internasjonale merkene er ganske spesielt, sier Egil Smith-Meyer
Eget ysteri

KORTREIST:-Tingvollost er selvforsynt med melk fra egne kyr og har eget ysteri vegg i vegg med osteutsalget. (foto:Arne Storrønningen)
Osten fra Tingvoll er laget av gårdens eget ysteri som ligger vegg i vegg med fjøset. Det brukes kun fersk melk til ystingen og i kravene til råstoffer er høye. Ostene er oppkalt etter historiske skikkelser fra stedets middelalderhistorie med klangfulle navn som Mild mester, Edel frue,Vismann og Kraftkar.
En suksesshistorie om norsk kortreist mat. Kanskje bør landbruks- og matminister Sylvi Listhaug ta en sving innom osteprodusenten i Tingvoll neste gang hun er på de kantene av landet. God appetitt.
Legg igjen en kommentar