Kampen om de grønne velgerne

Stadig flere meningsmålinger peker i retning av et lokalt gjennombrudd for Miljøpartiet de grønne. Kampen om de grønne velgerne er i gang. Blir høstens kommunevalg det første store klima- og miljøvalget i Norge noensinne? Les intervjuet med MDGs nasjonale talskvinne Hilde Opoku her. Til høsten er hun kanskje varaordfører i hjembyen Trondheim.

Hilde Opoku, nasjonal talskvinne for Miljøpartiet de grønne, mener partiet hennes treffer en nerve i tiden.  (foto: Arne Storrønningen)

Hilde Opoku, nasjonal talskvinne for Miljøpartiet de grønne, mener partiet hennes treffer en nerve i tiden.
(foto: Arne Storrønningen)

Oslo sentrum i slutten av mai 2015 framstår kjølig og regnfull. Jeg treffer Hilde Opoku til en kopp te i bibliotekbaren på hotell Bristol. Grønn te. Hun forsyner seg fra selvbetjeningsbuffeen med ett av restaurantens legendariske høye smørbrød. Kjøttfritt.

– Jeg er ikke hel vegetarianer, men nesten, smiler 47-åringen som for noen år siden tok spranget fra SV til Miljøpartiet de grønne. Interessen for vegetarisk og kortreist mat er i rask vekst, og en del av en ny grønn og urban livsstil, tror Opoku.

Vi kommer trolig til å se mye av dette i årene framover, mener hun. Neste dag skal hun besøke Oslo vegetarfestival. Over tjuetusen er forhåndspåmeldt via Facebook. Unge matentreprenører med kreative konsepter står i kø for å vise fram ideene sine. Mange begynner å forstå at kjøtt på middagstallerkenen med fordel kan droppes, både av hensyn til helse, dyrevelferd, og ikke minst klima- og miljø.

Den tidligere nestlederen i Framtiden i våre hender, trives i realpolitikken.

Den tidligere nestlederen i Framtiden i våre hender, trives i realpolitikken.

NYE SKILLELINJER

–  Blir det en hard kamp om de grønne velgerne i høst?

Kampen står mellom det grønne og det grå, mellom fortid og framtid. Med de «grå» mener jeg de gamle maktpartiene som Høyre og Arbeiderpartiet. Det er her noen av de store og viktigste konfliktlinjene i norsk politikk egentlig finnes, jobben vår er å få skiftet tyngdepunktet mener Hilde Opoku.

– Vår styrke i MDG er at vi har fanget en trend som de andre partiene ikke helt har forstått enda. Vi har truffet en tidsnerve, og er et parti som fyller et udekt og stort behov i velgermassen, tror talskvinnen.

-Det er vel ikke helt utenkelig at Arbeiderpartiet skifter spor og gjør alvor av å kvitte seg med sin fossile ballast og tenkning om økonomisk vekst?

–   Det gjør de neppe før fagbevegelsen og særlig LO har skiftet standpunkt. De to tingene henger nøye sammen, mener MDG-talskvinnen.

– Du var tidligere nestleder i Framtiden i våre hender, en helhetstenkende og idealistisk organisasjon og valgte å gjøre overgang til realpolitikk. Hvor mange kameler klarer du å svelge?

–  Hilde Opoku smiler og tar en slurk av tekoppen før hun svarer. Jeg trives i politikken. Det er en fryd å jobbe i skjæringspunktet mellom idealistisk miljøkamp og grønn realpolitikk.

«Det er MDG som i størst grad har fornyet norsk miljøpolitikk».

Bakgrunnen min fra industriel økologi har gitt mange nyttige verktøy som vi har fått omsatt til praksis i Trondheim. Etter valget kan vi spre disse erfaringene til kommuner over hele landet.

Det er også interessant å møte dere i Framtiden i våre hender i en ny rolle. Miljøorganisasjonene er de viktigste premissleverandørene for norsk grønn politikk.

Flere av Framtiden i våre henders utspill og kampanjer har vi overført direkte til praktisk lokalpolitikk i Trondheim de siste årene. Dere er viktige.

GRØNN VEKST

Flere politiske journalister har spøkefullt bemerket at en eneste formen for vekst som Miljøpartiet synes om, er vekst i antallet medlemmer og i oppslutningen om sin egen politikk. Utviklingen fra et usynlig promilleparti til et parti som spiller en rolle i nasjonal og lokal norsk politikk har kommet på få år.

«Vi har truffet en tidsnerve, og er et parti som fyller et udekt og stort behov i velgermassen».

Ved lokalvalget høsten 2011 seilte partiet for første gang inn på den politiske arenaen. Partiet fikk 0.9 prosent av stemmene og 18 kommunestyrerepresentanter fordelt på 16 kommuner.

I valgvakelokalene i hovedstaden hadde de politiske nykomlingene kanskje valgnattens bredeste smil. Det fikk så være med 0.9 prosent. De var inne i norsk lokal politikk. Mange år i politisk anonymitet var over, konkluderte støttespillerne den gangen.

Ved forrige Stortingsvalg i 2013 var forventningene høye. Meningsmålingene gikk i MDGs favør. En måling i august noen uker før valget løftet partiet over sperregrensen med 5.2 prosent oppslutning. Men valgresultatet ble en tydelig justering og de grønne havnet til slutt på 2.8 prosent.

– Vi fikk en representant inn på Stortinget. Det har vi klart å utnytte for alt det er verdt, og vel så det sier Hilde Opoku. Nå skal vi gjøre det samme i kommunenorge.

MDG har vært blant de fremste fornyerne av norsk miljøpolitikk. Det er de andre som følger oss, ikke motsatt ifølge Hilde Opoku.  (Foto: Arne Storrønningen)

MDG har vært blant de fremste fornyerne av norsk miljøpolitikk. Det er de andre som følger oss, ikke motsatt ifølge Hilde Opoku.
(Foto: Arne Storrønningen)

BEDRE RUSTET

Hun mener partiet er atskillig bedre rustet denne gangen. Ved forrige valg kunne bare 50 prosent av velgerne stemme på oss, nå kan 80 prosent stemme grønt – om de vil. Da fristen gikk ut 30. mars i år hadde vi 240 lister registrert, opplyser talskvinnen til partiet.

I slutten av mai var omkring 200 listetopper samlet til valgkampforberedelser og kick-off på Fornbu i Bærum. De fleste er nesten helt uten partipolitisk erfaring. Det bekymrer ikke Hilde Opoku. Ja, vi har en bratt læringskurve som parti, men vi har selvtillit. Vi vet at vi er politiske pionerer og entreprenører, hevder Opoku

Meningsmålingene i mai visste at MDG ville fått 5 prosent av stemmene dersom det hadde vært stortingsvalg. Det ville gitt 9 stortingsrepresentanter mot dagens ene.

Ifølge en analyse Aftenposten har foretatt kan høstens lokalvalg bli de grønnes store gjennombrudd i kommunepolitikken.

Avisen begrunner sin konklusjon med at MDG har hatt jevnt gode meningsmålinger siden 2012 og, har hatt et snitt på over 3 prosent hver måned det siste året. Partiet har tjuedoblet antall medlemmer siden 2007 og har nå rundt 7000 medlemmer.

I år kan man stemme MDG i 205 kommuner – 150 flere enn i 2011-valget. Det øker muligheten for et gjennombrudd, tror avisen.

FORBRUKSREDUKSJON PÅ AGENDAEN

Kampen om de grønne velgerne er snart i gang. Hilde Opoku og MDG er klare. Kan høstens kommunevalg bli det første virkelige miljø-og klimavalget i Norge?  (foto: Arne Storrønningen)

Kampen om de grønne velgerne er snart i gang. Hilde Opoku og MDG er klare. Kan høstens kommunevalg bli det første virkelige miljø-og klimavalget i Norge?
(foto: Arne Storrønningen)

 -I din landsmøte tale kunngjorde du at MDG sitt forslag på Stortinget «om å redusere det materielle forbruket til et bærekraftig nivå». Det er en gammel kampsak for Fivh, men har aldri blitt en del av realpolitikken. Er det egentlig en politisk utopi?

–    Nei, det er en god sak. Det er en myte at forbruksreduserende tiltak i vestlige overflodsamfunn som det norske innebærer offer og tap. Snarere tvert i mot.

For de fleste vil det være en stor forbedring av livskvalitet og for samfunnet som helhet en berikelse, det er en sentral del av den nødvendige samfunnsomlegginga vi nå står overfor og vil ha store positive sosiale, helsemessige og klima og miljøgevinster gitt at vi får en omlegging på de riktige premissene.

Vi er ikke utopister. Vi står for grønn modernisering. Det er de andre partiene som ofte følger etter oss i grønn politikk og ikke motsatt.

Det er MDG som i størst grad har fornyet norsk miljøpolitikk og kastet inn forslag som har blitt viktig råmateriale i den politiske debatten, se bare på hva som er i ferd med å skje med oljefondet Hilde Opoku.Kategorier:Miljø, Norge, Valg 2015

Stikkord:, ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: