Drømmer du om is som smaker av sommer og barndom, laget av ferske økologiske råvarer? De to store norske iskremgigantene Henning Olsen og Diplom-is har foreløpig valgt å droppe økoisen. Men flere lokale produsenter finnes.Sjekk hvor du kan kjøpe den norske økologiske iskremen her.

Markedet for økologisk iskrem er lite og domineres av noen få lokale produsenter. Her fra produksjon av Isrosa som lages på en gård i Hordaland.
Velger du økologisk is får du ofte et høykvalitets produkt laget av førsteklasses råvarer og med høy andel av ekte bær. Det er ingen selvfølge om du kjøper den billigste iskremen i butikken. I industriprodusert is er det pumpet inn opp mot 50 prosent luft.
Den lokalproduserte øko-isen har ofte et luftinnhold helt ned mot 15 prosent. Det gir en fyldigere og mer ekte iskremsmak enn i is med høyt luftinnhold.
Her er en oversikt over noen av de norske økois-produsentene. Tips gjerne hvis du kjenner til flere.
ISROSA FRA HORDALAND
Ferske og gode råvarer er helt avgjørende for smaksopplevelsen, mener Øystein Skjeveland som sammen med kona Una Kolle har skapt sitt eget merke – Isrosa som finnes i 11 smaksvarianter.
På et familiebruk høyt oppe i fjellsidene ved Herøysund i Kvinnherad i Hordaland produserer ekteparet Øystein Skjæveland og Una Kolle økologisk is basert på gårdens egne råvarer. Mer kortreist kan det ikke bli.
Kyrene Selja, Iselin og Ulldokka beiter fornøyd i de grasrike og frodige bakkene som skråner i bratt vinkel opp mot åstoppene som ligger delvis skjult i lett kveldsdis. I tillegg bor 30 høner på gården, de leverer ferske egg til iskremproduksjonen.
«Ekteparet Skjæveland og Kolle er pionerer innen norsk økologisk isproduksjon»,
. Det startet som en prosjektoppgave med hjulvisp hjemme på kjøkkenbenken da jeg var elev ved Sogn Jord- og Hagebruksskole, forteller Øystein Skjæveland. Det var også her han møtte kona Una Kolle.
Som de første i landet startet de produksjon og salg av økologisk is i 1999 og fikk Debiogodkjenning i 2003.

På et familiebruk høyt oppe i fjellsidene ved Herøysund i Kvinnherad i Hordaland produserer ekteparet Øystein Skjæveland og Una Kolle økologisk is basert på gårdens egne råvarer, (foto: Arne Storrønningen)
Frukt som plommer og pærer kommer fra gode venner i Hardanger, bringebær fra Luster, mens ekte økologisk rørsukker er produsert på Cuba, vanilje fra Madagaskar.
– Så langt det er mulig legger vi vekt på at de importerte råvarene vi bruker er produsert med utgangspunkt i anerkjente Fair-trade- prinsipper. Melk, egg og fløte er vi selvforsynt med, forteller ekteparet videre.
Kyrne er av rasen Jersey. De produserer ekstra feit melk. Det betyr at vi ikke trenger å tilsette så mye fløte. Skumma melk som blir til overs ved fløteproduksjon går til grisene.
– Vi har i løpet av årene fått så mange positive tilbakemeldinger at vi har grunn til å ha god tro på produktene våre. «Oj denne isen smaker jo ordentlig bringebær» er et eksempel på en vanlig tilbakemelding når de er ute på festivaler og selger kule-is direkte til publikum.
ALM GÅRD
Overnattingsted og lokal matprodusent i Vik i Sogn. Gården er drevet av Laurien Geerse og Guus Morel. som emigrerte fra Nederland til Norg for 11 år siden. Høsten 2005 startet produksjonen Alm Gard iskrem i hovedsak basert på gårdens egne råvarer.
.
De bruker egne nylagte egg (bare eggeplomme), egen melk, fløte, yoghurt, egne frukt og bær så mye som mulig. De dyrker egne rips og bringebær og plukker blåbær og multer i fjellet.
«Dronning Sonja syntes bringebærsorbeten var kjempegod»
På Alm Gard produseres det fløteis, yoghurtis og sorbet. Fløteis inneholder egg, melk og fløte. Yoghurtis er uten egg og fløte og sorbet inneholder bare frukt, rørsukker og johannesbrødkjernemel. Alle is er glutenfri.
Innenfor tre hovud typene finnes et stort antall smaker, bl.a. vaniljefløte, karamellfløte, sjokoladefløte, kaffefløte, tyttebær-yoghurt, blåbær-yoghurt, molte-yoghurt, bringebærsorbet, jordbærsorbet og jordbær-rabarbrasorbet.
I 2010 hadde Dronning Sonja bringebærsorbeten på menyen. Produsenten på Vestlandet fikk melding over mail om at hun syntes det var kjempegodt.
REINS KLOSTER IS
Reins Kloster ligger i Rissa i Sør-Trøndelag en times reise fra Trondheim. Her produseres det håndlaget økologisk mat og drikke som brus, øl og akevitt, og ikke minst økologisk iskrem.
Selve gården er antakelig mer enn tre tusen år gammel. Nonneklosteret ble etablert på slutten av 1200-tallet, og i dag er det tiende generasjon av familien Horneman som eier og driver Reins Kloster.
Reins Kloster økologisk iskrem er håndlaget og basert på lokale ingredienser. Den finnes i 6 ulike smaksvarianter: Jordbær, sjokolade, vanilje, karamell, safran med pinjekjerner, og konjakk med svisker.
«Selve gården er antakelig mer enn tre tusen år gammel».
Økologisk is fra Reins Kloster selges hovedsakelig i butikker i Trøndelag, men er også å oppdrive noen få steder på Østlandet. Her finner du listen http://www.reiniskrem.no/
FUNKY FRESH FOODS
Et vegansk og raw kjøkkenkonsep i Oslot som ble startet i 2009. De produserer og leverer økologiske veganske og allergivennelige produkter til helsekostbutikker, festivaler og messer
«Kafeen har fått ros får sin høye kvalitet på kaker i Vogue, et av verdens største mote- og livsstilmagasiner».
Funky Fresh Foods har laget kaker og is i flere år. Iskremen som er økologisk og vegansk finnes blant annet i smaksvariantene godjybær/appelsin, jordbær/vanilje og kanel/kakao. Vi har dessverre ikke funnet noen komplett liste over utsalgssteder, men i følge matmagasinet Ren Mat utgitt av Helios kan isen kjøpes Helios, Røtter og i noen Sunkostbutikker
Funky Freesh Foods driver også kaféen på Norsk Design & Arkitektursenter nede ved Akerselva. Kafeen er omtalt får sin høye kvalitet på kaker i Vogue, et av verdens største mote- og livsstilsmagasiner.
LAG DIN EGEN ØKO-IS
Hvorfor ikke lage din egen økologisk is, og overraske familie og venner med hjemmelaget sommerkos. Her finner du ideer og oppskrifter for hvordan du kan trylle fram hjemmelaget is laget av økologiske og naturlige råvarer. Sjekk her
Oppskriftene er hentet Geitmyra matkultursenter for barn, etablert av forfatter, journalist og matentusiasten Andreas Viestad. Mer om Geitmyra http://www.geitmyra.no/
Legg igjen en kommentar