Ladbare hybrider neste biltrend

Ladbare biler seiler opp til å bli den neste store trenden i bilmarkedet. I en undersøkelse oppga nesten halvparten av oss at den neste bilen vi kjøper, blir en bil som kan kobles til strømnettet. Størst er interessen for ladbare hybrider, også kalt plugin-hybrid.

Den gamle forbrenningsmotoren har fått en seriøs utfordrer. Markedsanalysene er tindrende klare. Stadig flere av oss har til hensikt å velge bort bensin eller dieselbilen neste gang vi oppsøker en bilforhandler.

«Det skjer en tydelig dreining i folks interesse mot biler som kan kobles til en stikk-kontakt»

Tilbudet blir stadig bedre, og paradoksalt er det de tunge utskjelte suvene som slår best an . Med sterk forbedret forbrenningsmotor i kombinasjon med bedre batteri blir energibruken stadig presset nedover.

ELEKTRISK REVOLUSJON?

Ifølge biljournalister og andre som følger bilmarkedet skjer det nå en tydelig dreining i folks interesse mot biler som kan kobles til en stikk-kontakt.

En representativ undersøkelse som Sentio gjorde for Nationen for knapt et halv år siden viser at 29 prosent oppgir at den neste bilen deres vil bli en ladbar hybrid, (kombinasjon bensin/diesel og batteri) mens 15 prosent sier de vil kjøpe en ren el-bil.

Det betyr at 44 prosent sier at de ikke kjøpe velge en ren bensin-dieselbil ved neste anskaffelse. Tilsvarende tall for to år siden var 15 prosent.

STADIG FLERE MODELLER

En god del av forklaringen på økningen ligger trolig i at utvalget av modeller stadig blir bedre. Samtidig oppdager mange de økonomiske og praktiske fordelene ved batteridrift. Elektriske og halvelektriske biler er ikke lenger rare alternativer. Nå kommer mange av de store prestisjemodellene med batteri eller både batteri og forbrenningsmotor.

Vi får også håpe at miljøbevisstheten har økt blant bilkundene og at klimahensyn spiller inn når vi skaffer oss bil. Fortsatt finnes det en milliard biler med forbrenningsmotor i verden Utviklingen innen transportsektoren og hvor hurtig den går vil derfor ha avgjørende betydning i omleggingen til et fornybart samfunn.

HER ER BILTYPENE:

Ren bensin eller diesel. Fortsatt biltypen de selges mest av. Ingen særfordeler. Det har skjedd en stor utvikling i forbedring av motorteknologi. En familiebil med utslipp fra 110 gram Co2 per kilometer til 100 gram er vanlig.

For tjuefem år siden (1990) var i følge NAF gjennomsnittlig CO2-utslipp fra nye biler ca 300 g/km. I juni ble gjennomsnittlig CO2-utslipp for nye biler med bensinmotor 119 g/km, mens det for dieseldrevne biler ble 131 g/km. Sjekk her

Hybrid: Kombinasjon batteri og forbrenningsmotor, kan ikke tvinges til å gå på ren eldrift. Lades under kjøring blant annet fra bremse-energi. Ingen særfordeler.

Ladbar Hybrid: Betegnes ofte også som plugin-hybrid. Har vanlig forbrenningsmotor og batteri. Kan kjøres på ren batteridrift. Rekkevidde fra ca. 30 til 50 kilometer. Kan lades fra stikk-kontakt, men ikke fra hurtiglader. Kan parkere på offentlige ladepunkter gratis hvis bilen lades.

Elbil: Helelektrisk batteridrevet bil som kan lades fra stikk-kontakt og hurtiglader. Virkelig rekkevidde lavere enn produsentenes maksimaltall ,Reell kjørelengde fra 100 til 120 kilometer. (små) |120 til 150 kilometer (mellomstore) og maksimalt 500 kilometer for Tesla (stor). Mange særfordeler. Gratis parkering på offentlige p-plasser, kan kjøre i kollektivfelt med få unntak, reduserte avgifter og mva-fritak, gratis for kjøretøy på flere fergesamband, fritatt for bompengeavgift.

Hydrogen:

Finnes i liten utstrekning, men flere tror at denne biltypen kan bli en utfordrer til både batteridrevne elbiler og biler med forbrenningsmotor. Toyota, verdens største bilprodusent, satser tung på utvikling av hydrogendrevne kjøretøy.

BILTESTER SJEKK HER:

Golf GTE, solid fra VW

Fivhmag315_pluginhybrid_VWgolfgte

Siden den ble lansert for 40 år siden har Golf vært en av verdens mest solgte biler. Modellen med plug-in-teknologi som kom på markedet tidlig i 2015 holder samme nivå som alle de andre modelltypene i Golf-familien. (foto Arne Storrønningen)

Golf GTE er Volkswagens første ladbare hybrid. Den ble lansert i mars 2015, omtrent et år etter lanseringen av den helelektiske Golfen.

Golf har en lang historie.Den ble lansert i 1974, da den tok over for den ikoniske «bobla», en av VW-konsernets bestselgere så langt. Golfen ble raskt en suksess både internasjonalt og i Norge.

Til nå er det solgt mer enn 30 millioner eksemplarer av den. Golf har i mange år også vært blant de mest solgte bilene her i landet. Varianten som ruller på veien i dag er sjuende generasjon golf etter lanseringen for mer enn 40 år siden.

Det er derfor med en viss spenning man prøvekjører et helt nytt Golf-konsept med ladbar hybridteknologi under panseret.

En sjelden gang er uttrykket «mye bil for pengene» godt dekkende. Den er behagelig å kjøre, muligens gjør de rundt 300 ekstra kiloene som blant annet skyldes batteripakken at den ligger ekstra støtt på veien.

I praksis får du to biler i en, avhengig av hvilket kjøremodus du velger.

Kjører du bilen med ren batteridrift, oppgir produsenten en maksimal rekkevidde på 50 kilometer. Alle med litt erfaring fra å kjøre elbil vet at dette er en optimal kjørelengde som ikke gjelder for vanlig landeveiskjøring.

De fleste erfaringstall, også våre egne peker mot 35 til 40 kilometers rekkevidde med forsiktig kjøring og lite bruk av strøm ellers.

Men det holder for de fleste kjøreetappene i hverdagen. Ifølge produsenten kan  batteriet lades opp på 3 timer og 45 minutter fra vanlig husholdningskontakt. Alternativt på to timer og et kvarter fra industrikontakt (type 2).

Under forutsetning av at bilen lades kan du også parkere gratis på kommunale parkeringsplasser med ladestolpe. Men de øvrige fordelene til elbilene som kjøring i kollektivfelt og gratis passering i bomringen gjelder altså ikke for ladbare hybrider.

Benytter du kombinasjonen bensin og elmotor samtidig har du 204 hestekrefter til disposisjon. Det er bra og gir ekstra krefter og fraspark ved behov. (0-100 km/t: 7,6 sek).

Drivstoff-forbruk ved ren bensinkjøring lå på rundt 0,5 liter per mil ved kjøring på motorvei med marsjfart fra 100 til 110 km/t. Dette både ifølge bilens kjørecomputer og ved manuell måling. Det siste var overraskende, men manuell måling visste ingen avvik av betydning fra tallene fra kjørecomputeren. I begge tilfellen startet var kjøreetappen 120 kilometer og vi startet kjøringen uten ladet batteri.

Hvem passer bilen for? For de fleste familier og husholdninger uten behov for å ta med en stor barnevogn og som klarer seg med et bagasjerom på 272 liter, mot 380 liter i en tilsvarende ren bensin/diesl-Golf. Pris fra 328.000 kroner.Ps. Er du ute etter ekstra plass, kan det være en ide å ta en nærmere titt på enten Mitsubishi Outlook eller VW Passat, begge i med plug-teknologi.Kategorier:Biler, klima, Miljøvennlig transport

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: