Den tøffeste jobben?

XIIV Lecture Series of the Americas to Celebrate the Tenth Anniversary of the Inter-American Democratic Charter

Date: April 15, 2011 Place: Washington, DC Credit: Juan Manuel Herrera/OAS

Vidar Helgesen (H) stabsjef ved statsministerens kontor og Europaminister blir mannen skal sørge for at Norge etterlever den ferske Paris-avtalen. I formiddag var det formelt klart at han overtar posten som miljø- og klimaminister etter partikollega Tine Sundtoft. Får han regjeringens tøffeste jobb?

Vidar Helgesen (H) blir den tjuende norske miljøvernministeren siden Olav Gjærevoll inntok det ferske miljøverndepartementet under regjeringen Brattli i 1972.

Krever visjoner og mot

Mange profilerte politikere som Gro Harlem Brundtland, Børge Brende, Erik Solheim, Thorbjørn Berntsen, Knut Arild Hareide har hatt jobben. Etter Parisavtalen med nye forventninger blir ikke denne ministerposten mindre viktig. Å lose en olje- og gassnasjon inn i en forbybar tid krever stort politisk håndverk, visjoner og mot.

Det stilles store forventninger til den ferske klimaministeren. Vidar Helgesens forgjenger, Tine Sundtoft presterte det utrolige, nemlig i løpet av noen uker å gå fra å bli oppfattet som en klimapingle til å bli hyllet som en modig og framtidsrettet miljøpolitiker.

Hyllet etter Paris

Det var innsatsen til Sundtoft under klimaforhandlingene i Paris som fikk flere av lederne i miljøorganisasjonene til brått å skifte mening om henne.

I Nationen tirsdag 15. september dagen før statsrådskiftet uttalte blant annet leder i Bellona Frederic Hauge at «det ville være uklokt» å skifte henne ut.

– Jeg skjønner at noen vil skifte henne ut, hun er i ferd med å bli en farlig miljøminister, mente Hauge.
Truls Gullowsen i Greenpeace understreker ifølge Nationen at Sundtoft har gjort en veldig god jobb i Paris,.

«Tine Sundtoft fortjener ros for sin innsats i Paris», skriver Fivh-leder Arild Hermstad på bloggen sin Arilds Blogg.
Hun har vært blant de aller viktigste personene på toppmøtet. Det er lov å håpe at Erna Solberg heretter vil gi klima- og miljøministeren like gjennomslag i sin egen regjering, skriver Hermstad.

Internasjonal erfaring

Nå blir det altså tidligere toppbyråkrat, statssekretær og sist stabssjef hos statsministeren og Europaminister Vidar Helgesen (47) som overtar jobben.

Helgesen er særlig opptatt av menneskerettigheter, flyktningeproblematikk, fredsmegling, forsoningsprosesser samt FN-politikk. Han var spesialrådgiver i det internasjonale Røde Kors i Genève 1998–2001 og statssekretær i Utenriksdepartementet 2001–2005, hvor han blant annet arbeidet med Erik Solheim for å bidra til fredsprosessen på Sri Lanka.

Helgesen var generalsekretær i International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA) i Stockholm 2005–2013.

Trenger handlingsrom

Det er å håpe at statsminister Erna Solberg gir klimaministeren handlingsrom og støtte i en tøff omleggingstid i norsk politikk, mener Arild Hermstad:

Tiden er kommer for å overkjøre de tunge departementene og sektorene som til nå ikke har vist noen vilje til å endre kurs: olje- og energi, samferdsel og finans.

Det må være slutt på oljeleting, kutt i alle særordninger og skattefordeler for olje og gass, bremsene på i luftfart og motorveibygging, og mer av energisparing, ny grønn industriutvikling, bilfrie og sykkelfylte bygater og en rekke andre tiltak som vil gi både nordmenn og andre en bedre framtid, mener Hermstad.

Kunnskapsrik og sterkt engasjert

På en pressekonferanse i formiddag hvor statsminister Erna Solberg presenterte de nye statsrådene karakteriserte hun den nye klimaministeren som kunnskapsrik med et stort internasjonalt nettverk og med et brennende engasjement.

Ansvaret for klimapolitikken ligger i flere departementer, erfaring og evne til å samordne er derfor viktig. Vidar Helgesen har viktig erfaring fra politisk koordinering fra jobben som stabsjef ved statministerens kontor, sa Solberg.

Om forgjengeren Tine Sundtoft sa Solberg blant annet: Hun har selv antydet at hun ønsket avløsning. Mye av fokuset hennes var knyttet til forhandlingene i Paris. Hun fortjener ros og er en av de som har bidratt til å flytte norsk og internasjonal klimapolitikk framover, sa Erna Solberg på pressekonferansen.Kategorier:klima, Norge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: