Refser motegigantene

Fashion revolution 1920 x 1200 pix

Inger M. Stenseth er koordinator for Fashion Revolution i Norge og har jobbet med etisk mote på heltid de siste 15 årene. (foto: Arne Storrønningen)

 

Nå blir den internasjonale kles- og moteindustrien tatt i ørene av sine egne.

Fashion Revolution er et internasjonal nettverk av folk med tilknytning til bransjen og med forgreininger i 150 land. Nettverket ledes fra et kontor i London. Inger Mette Stenseth er koordinator for nettverkets virksomhet i Norge. I inneværende uke arrangerer det internasjonale nettverket, «Fashion Revolution week» i mer enn 70 land over hele verden, inkludert Norge.

Forbrukerne kan presse bransjen
Mote- og klesindustrien er en versting-industri som utnytter mennesker og naturressurser. Forbrukermakt er viktig for å presse fram omstilling, fortalte den norske nettverk-koordinatoren da jeg møtte henne i Oslo til et intervju. Hun mener nett-tv-serien «Sweatshop» er et godt eksempel på at det er mulig å mobilisere forbrukere og motebevisste skribenter og bloggere til handling.

Inger Mette Stenseth har selv fått inn bransjen nesten med morsmelken. Hun er vokst opp i en familie som eide flere lokale klesbutikker i hjembyen Molde og har selv drevet 3 nisjebutikker med fokus på etiske klær og etiske moteprodukter. De siste 15 årene har hun jobbet med etisk mote på heltid, det siste året som norsk koordinator for Fashion Revolution.

Toppen av isfjellet
Fashion Revolution oppsto i kjølvannet av Rana Plaza tragedien i Dhaka i Bangladesh 24. april 2013 da en 8-etasjers fabrikkbygning med flere lokale tekstilprodusenter raste sammen. 1138 mennesker omkom, og over 2 500 ble skadet, mange kritisk. Bygningen viste seg seinere, ikke å være konstruert, og heller ikke godkjent for tung industriproduksjon med tusenvis av mennesker i lokalene.

Rana Plaza ble en vekker for mange, men var bare toppen av isfjellet, mener Inger Mette Stenseth. Bransjen har et elendig rulleblad både i forhold til etikk og klima- og miljø og mye å rette opp.

Bedre samarbeid
Det skjer forbedringer, men det går for langsomt på flere viktige områder. Både folk i bransjen selv, som Fashion Revolution og kampanjeorganisasjoner som Framtiden i våre hender som jobber utenfra er viktige i arbeidet for å omstille den internasjonale tekstil- og moteindustrien, mener Stenseth.

Ikke minst er det viktig med tett kontakt og samhandling mellom aktører som tradisjonelt ikke har jobbet sammen, mener Fashion Revolution-koordinatoren. Hun inviterer derfor norske etikk- og miljøorganisasjoner til samarbeid og felles framstøt.

Verstingbransje
Bedring av arbeidsforholdene i tekstilbransjen vil ha betydning for millioner av mennesker, hovedsakelig unge kvinner, framholder Stenseth. Bare i Bangladesh arbeider mer enn 4 millioner mennesker i lavlønnede og helsefarlige tekstiljobber. Det er nesten like mange som den samlede norske befolkningen.

Globalt snakker vi om en gigantbransje både i antall sysselsatte og i omsetning. Men bransjen er også en gigant i forhold til miljøbelastning og kynisk utnyttelse av arbeidskraft

Det er fullt mulig å forandre på dette. Det er ikke noe i veien for at klærne våre og moteprodukter som sko og vesker, blir laget på en etisk holdbar, sikker og miljøvennlig måte med samtidig fullt fokus på estetikk og design, mener nettverkskoordinataoren

Det skjer
Ifølge Stenseth befinner bransjen seg i startfasen til omfattende forandringer. Når aktører som Hennes & Mauritz har lagt sin store resirkuleringskampanje i samme tidsrom som Fashion Revolutions store internasjonale kampanje fra 18.—24. april kan det oppfattes som grønnvasking, fordi det bare berører en liten del av virksomheten.

Det er allikevel viktig, for uten de store gigantene i bransjen med på laget er det neppe mulig å få til noen forandring heller.

Stenseth deltok blant annet under klimatoppmøte i Paris hvor den franske motegiganten Kering Group med 10 milliarder euro i omsetning var medi utformingen av viktige og forpliktende mål for bærekraftutvikling i tekstilbransjen sammen med blant annet franske myndigheter.

Det viktigste virkemidlet for å skape forandring er å mobilisere forbrukere. Vi må skape en global bølge av forbrukermakt, vi må vekke forbrukernes engasjement og få vanlige kunder til å bli genuint opptatt av under hvilke forhold klær og moteproduktene våre lages. Det vil tvinge gigantene til handling, tror Inger Mette Stenseth.Kategorier:Forbruk, Norge

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: