De nye forbrukerne

 

flickr-cc-natalie

Foto: Natalia Flickr CC

75 % av  20- og 30-åringene oppgir at de sjekker etikk- og miljørullebladet til varene de kjøper. Har merkevareprodusentene fått det med seg? 

Trendrapport etter trendrapport slår fast at en ny ung generasjon forbrukere med krav til etiske produkter enten er her, eller er på vei ut i markedet. De har ofte klare etikk- og miljøkrav til varene de kjøper. De er også opptatt av dyrevelferd og helse.

Ifølge J. Walter Thompson Intelligence/Sonar , oppgir  75 prosent av den nye generasjonen 20- og 30-åringer,  gjerne kalt Millenials, at de aktivt undersøker etikk- og miljørullebladet til merkevarene de kjøper.

Mer enn 60 prosent av dem kjøper jevnlig alternativer til kjøtt og er opptatt av produktenes helseeffekt. Tallene er imponerende.

Uansett feilmargin er tendensen og retningen klar. Produsenter som ønsker gjennomslag i de nye gruppene av forbrukere, må legge stor vekt på etikk- og miljø i produksjon og markedsføring.

DEN FØRSTE HELDIGITALE GENERASJONEN

Etterfølgerne, generasjon Z, dagens tenåringer beskrives som den første heldigitale generasjonen. De framstår som aktive og bevisste og er også genuint interessert i etisk forbruk.

De plasserer nobelprisvinner Malala Yousafzai (19)  over popstjernen Beyonce (35) som generasjonsikon og forbilde. Det samme gjør de med 16-år gamle Jazz Jennings, en amerikansk transkjønnet tenåringsjente, YouTube og TV-personlighet, og LHBT-aktivist.

Generasjon Z legger stor vekt på etisk atferd og respekt også på andre områder enn som forbrukere. En ny undersøkelse fra 2016 fra EY (Ernst & Young) viser at de plasserer etisk oppførsel og respekt for ansatte som en viktigere verdi hos en arbeidsgiver enn frynsegoder og penger.

«Det er nye og små selskaper som leder an i nytenkning og etikkutvikling».

Dagens merkevareprodusenter lever fortsatt i stor grad i gårsdagens verden. Dersom de ønsker å nå fram til de nye unge forbrukerne må de forstå at produkter laget etter sunne etiske krav og miljøkrav er nødvendig for å kunne være en del av framtidas marked.

MERKEVAREGIGANTENE HAR LANG VEI Å GÅ

I stedet for å være en proaktiv del av en ny utvikling har mange av de etablerte aktørene kloret seg fast til gamle produksjonsmodeller skjult bak en mur av hemmelighold.

Etter massivt press fra medier, frivillige organisasjoner, fagforeninger og kritiske bransjeinitiativ som Fashion Revolution har de motvillig åpnet opp for innsyn utenfra og langsomt satt etikk på dagsorden. Men det er nye og små selskaper som leder an i nytenkning og etikkutvikling. Mange av markedsgigantene innen klær og forbrukervarer har langt igjen å gå.

JA TIL NORSK ETIKKLOV

Framtiden i våre hender mener det i tillegg til frivillig innsats er nødvendig å gå veien om lovverket for å sikre forbrukerne kunnskap om ikke bare hva produktet inneholder av råvarer, men også om hvilke arbeidsforhold de er produsert under.

Derfor har organisasjonen foreslått at det opprettes en etikklov som gir organisasjoner og forbrukere rett til slik informasjon. En slik lov vil bli et viktig skritt framover for forbrukerrettigheter i Norge. (Tidligere publisert som lederartikkel i Magasinet Framtiden i våre hender nr 3. 16.)Kategorier:etikk, Forbruk

Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: