Miljøgifter forbudt for nesten 50 år siden hoper seg opp på store havdyp

Kjemikalier som ble forbudt allerede i 1970 har blitt funnet i noen av de dypeste områdene av Stillehavet viser en  studie. Det river bort forestillingen om havdypene som uberørte og utilgjengelige områder av planeten, mener forskerne. 

arnestorcom marianas trench foto semperfrat flickr cc

Gamle miljøgifter forbudt for nesten 50 år siden har funnet veien til klodens mest avsidesliggende områder, de store havdypene. Bildet er fra Marianas-gropen, i det vestre Stillehavet, et av de dypeste havområdene på planten. Foto Semperfrater, Flickr CC.

Forskerne var overrasket over at ganske store konsentrasjoner av PBC og PBDE ble funnet i økosystemer i de store havdypene.

Studien  (2017) er publisert vitenskapstidsskriftet Nature Ecology and Evolution.

En av forskerne bak undersøkelsen Alan Jamieson ved universitetet i Newcastle uttalte at amfipodene  (tangloppene) som ble samlet inn inneholdt et nivå av forurensning tilsvarende det som er funnet i Suruga-bukta i Japan regnet som en av de mest forurensede industrielle sonene i det nordvestre Stillehavet.

Ifølge rapportforfatterne kan de store havdypene fungere som en oppsamlingsplass for forurensning.

Funnene avslører den langsiktige og nedbrytende virkningen menneskene har på planeten, mener den britiske forskeren.

– Vi tenker fortsatt på de store havdypene som avsidesliggende og urørte, men undersøkelsene våre viser dessverre at det er langt fra sannheten.

Vi vet ikke hva dette betyr for de store maritime økosystemene. Det blir den neste store utfordringen å finne ut av mener Alan Jamieson. Det er dessverre ingen stor arv vi etterlater oss til kommende generasjoner sier forskeren.

 

(Kilde: BBC News, Science & Environment).Kategorier:Miljø, miljøgift

Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: