Møt den svenske klimaaktivisten som ga Greta Thunberg ideen til å skolestreike for en ny klimapolitikk

 

fivhmag 219 160319 kilimadokumentar bo thoren åmål dalsland redigert

Bo Thorén og familien har valgt å flytte fra Gøteborg til et småbruk utenfor Åmål. Her fotografert i mars 2019. Det tok litt tid å bli fortrolig  med den nye hverdagen, sier den svenske aktivisten, men  i dag trives familien Thorén som fisken i vannet og kan ikke tenke seg å bytte ut landlivet med en hverdag i en stor by igjen. (foto: Arne Storrønningen)

Greta Thunberg har fått oppmerksomhet verden over for sin skolestreik. Ideen fikk hun av den svenske klimaaktivisten og en av initiativtakerne til Extinction Rebellion i Sverige, Bo Thorén

(Artikkelserie: Den nye klimabevegelsen. Del 6. Mannen som ga Greta Thunberg ideen om skolestreik og sivil ulydighet).

Dalsland 20. mars 2019: Bo Thorén henter meg på togstasjonen i Åmål og vi kjører den halv time lange turen til det flotte småbruket hvor han og familien bor. Jeg er på vei hjem fra reportasjejobbing på klimademonstrasjonen i den svenske hovedstaden og har tid til å legge turen innom mannen som kaller seg «en av Gretas første etterfølgere».

 

Å være den første etterfølgeren er viktig mener Thorén. Det er slik en bevegelse blir til, at noen tar skrittet og blir støttespillere og følgere.  Det var derfor han og kona og datteren på 9, dro til Stockholm for å sitte sammen med Greta og støtte streiken en av de første dagene etter starten 20. august i 2018.

Bo Thorén er sivilingeniør fra Gøteborg. Han var naturinteressert, blant annet en ivrig amatørdykker, men ikke noe mer enn det. En dag i 2013 så han en film om hvordan havet blir gjort om til en søppelplass. Det gjorde sterkt inntrykk. – Jeg forsto etter hvert at jeg måtte ta de nye perspektivene mine på alvor og engasjere meg i praktisk påvirkningsarbeid forteller han.

«De gamle miljøorganisasjonene har mer eller mindre stivnet i gamle former. Vi trenger nye krefter og nye initiativ».

Siden den gangen har han vært aktiv nesten på heltid med å dytte klimaspørsmålet høyest mulig opp på den politiske dagorden. Han stiftet FossilFree Sweden og tok initiativet til FossilFree Dalsland, en organisasjon som jobbet for å få den svenske fylkeskommune til å bli helt fossilfri innen 2030. Da Extinction Rebellion, en ny organisasjon med vekt på ikke-voldelig sivil ulydighet, spredte seg fra opprinnelseslandene i Storbritannia, var Bo Thorén en av dem som tok den sosiale opprørsbevegelsen til Sverige.

De gamle miljøorganisasjonene har mer eller mindre stivnet i gamle former. Vi trenger nye krefter og nye initiativ. Han har stor tro på sivil ulydighet som virkemiddel. Det har  en lang og viktig tradisjon i demokratisk påvirkningsarbeid. Det gir resultater, og tiden er overmoden for å ta i bruk sivil ulydighet i stor skala nå, mener Thorén.

Et annet område som opptok Bo Thorén var fraværet av de unge i klimadebatten. Det var en røst jeg savnet, forteller han over stuebordet på småbruket. Derfor forsøkte han å samle en gruppe unge til nettmøter for å diskutere mulige aksjoner og aktiviteter. Greta Thunberg hadde nettopp fått et klimaessay kåret til det nestbeste i en tekstkonkurranse utlyst av en stor svensk avis.

«Tiden er overmoden for å ta i bruk sivil ulydighet i stor skala.»

Jeg inviterte henne med på nettmøtene og hun deltok noen få ganger. Jeg nevnte muligheten for skolestreik etter en ide fra Obamas tidligere utdanningsminister Arne Duncan som foreslo at foreldre i USA skulle holde barna hjemme i en skolestreik som reaksjon på skoleskytingene. Greta likte ideen om skolestreik umiddelbart, blant annet fordi den hadde et element av sivil ulydighet i seg, som hun mente var viktig for å få oppmerksomhet og gjennomslag.

cof

Bo Thorén sammen med datteren som tar en liten lur utenfor Riksdagen i Stockholm en av de første dagene etter at Greta Thunberg innledet sin skolestreik. (foto: privat)

Bo thoren Karlstad

Bo Thorén  sammen med kone og datter på en klimastreik i Karlstad høsten 2018. (foto privat)

De andre unge i gruppen ønsket å gå videre med en annen ide, så Greta bestemte seg da for å starte skolestreikene alene. Ikke lenge etter innledet hun sin egen skolestreik utenfor den svenske nasjonalforsamlingen. Ikke noen hadde fantasi til å forestille seg hvor stort dette skulle bli. Forhåpentligvis kan det skape et historisk vendepunkt i hele klimakampen, sier aktivisten.

Greta har både en personlighet og innsikt i forskning og vitenskap rundt klimakrisen som gjør henne veldig godt egnet til å løfte dette i den internasjonale miljø- og klimakampen, mener Bo Thorén.

(Artikkelen har tidligere stått på trykk i Framtiden i våre henders medlemsmagasin, Magasinet Framtiden i våre hender nr. 2.2019 (juni)

cof

Framtiden i våre henders medlemsmagasin nr. 2.19-

 Kategorier:klima, Magasin

Stikkord:,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: