Status før klimatoppmøtet i Madrid: Vi er skremmende langt bak skjema for å redde verden fra en farlig klimakatastrofe, hevder forskere

 

 

Man walking through a flooded ricefield. Photo: Nonie Reyes / World Bank

Man walking through a flooded ricefield. Photo: Nonie Reyes / World Bank

Selv om alle klimaløfter for de neste ti årene, blir innfridd hundre prosent, er vi er på vei mot en verden med 3 til 4 graders økt oppvarming og klimaendringer med ødeleggende effekt på  vannforsyning, matvaresikkerhet og bosetting, mener tidligere leder for FNs klimapanel, IPCC Robert Watson. Han blir sitert av det internasjonale klimanettstedet Inside Climate News.

Klokka tre minutter på halv åtte i om kvelden 12. desember 2015 ble den globale klimaavtalen med nesten 200 land i ryggen, banket igjennom i Paris. Avtalen ble karakterisert som et vendepunkt i den internasjonale klimakampen og som et historisk dokument, men de kritiske kommentarene var også mange og krasse. «Verdens største diplomatiske suksess» og «rent bedrag» var to ytterpunkter fra kommentarene som fulgte i kjølvannet av avtalen.

cop paris flickr cc

Paris-avtalen har blitt beskrevet som «historisk». Verdens nasjoner har i liten grad fulgt opp forpliktelsene. Det trengs langt kraftigere og mer omfattende tiltak, hevder en gruppe internasjonale ledende klimaforskere i rapporten «The Truth Behind the Climate Pledges»

Om rundt tre uker samles tusenvis av delegater, inkludert miljøministere og statssjefer i Madrid, til det tjuefemte klimatoppmøte i historien. Det begynte i Berlin i 1995. Da trommet FN sammen til tidenes første klimatoppmøte. De færreste hadde forestilt seg den gangen at løpet framover skulle bli så krevende og langtrukket. Det har vært mer enn to tiår med retorikk, brutte løfter, politisk og byråkratisk saktegang, nedturer og nye forsøk.

En lang og komplisert ferd

Historien om klimatoppmøtene er en lang og nesten utmattende fortelling om hvordan verden med museskritt har forsøkt å løse en stadig mer faretruende og tydelig klimakrise.

Hvor er vi i dag etter 25 år med klimaforhandlinger? Tusenvis av klimaforskere advarer i flere rapporter mot at klimatiltakene som verdens nasjoner har varslet, er helt utilstrekkelig til å kunne avverge en stor og ødeleggende klimakrise.

«De nåværende klimaløftene, selv når de er implementert i full skala, bringer oss på kurs mot en verden som er 3 til 4 grader varmere enn nå: – en verden med et klima med ødeleggende effekt på matforsyning og vannsikkerhet, omplassering av befolkningsgrupper og tap av bio-mangfold og nedbryting av økosystemer, ifølge tidligere leder for FNs klimapanel, IPCC Robert Watson og en av forfatterne bak rapporten «The Truth Behind the Climate Pledges , (Sannheten bak klimaløftene) til nyhetstjenesten Inside Climate News.

Nesten to tredjedeler av løftene knyttet til Paris-avtalen er «helt utilstrekkelig til å innfri klimamålene»», konkluderer rapporten publisert av The Universal Ecological Fund. I rapporten beregner forfatterne virkningene av samtlige klimaforpliktelser gitt av de 184 landene bak Paris-avtalen for fire år siden. Bare 36 land hadde vedtatt tiltak som det var mulig å se for seg som tilstrekkelig til å nå 2030-målene. Resten er ikke ambisiøse og hurtigvirkende nok ifølge rapporten.

Det er altså ikke de overordnede målene i Paris-avtalen om å begrense global oppvarming til «godt under» 2 °C, men helst til 1,5 °C, sammenliknet med førindustriell tid, som er problemet.

For seint og for lite

Det er tiltakene som verdens nasjoner har forpliktet seg til som er for svake og mangelfulle. I tillegg er det en stadig større utfordring at vi har somlet bort viktig og uerstattelig tid. Mange av tiltakene som verdens land sier de vil gjennomføres utover i det kommende tiåret er for svake og kommer alt for seint.

George Monbiot, britisk journalist, forfatter og miljøforkjemper uttalte ifølge Klassekampen til den britiske avisa The Guardian, umiddelbart etter Paris-avtalen ble vedtatt: «En slik avtale kunne ha hindret en miljøkatastrofe om den hadde blitt vedtatt under den første av klimakonferansene for tjue år siden. I dag er dette rett og slett ikke nok….Temperaturen på kloden har allerede økt med en grad, det er helt umulig å oppnå målet om to grader, langt mindre 1,5

Helene Szoke som representerte organisasjonen Oxfam mente at…»politikerne har ikke gjort noe annet enn å komme med uklare løfter om nye klimamål i framtida. Avtalen tvinger ikke landene til å kutte utslippene hurtig nok til å avverge en klimakatastrofe» hevdet representanten fra den britiske miljø- og solidaritetsorganisasjonen.

(se flere av reaksjonene og kommentarene til Paris-avtalen fra 2015 her)

 

Nylig advarte over 11.000 klimaforskere i en ny stor rapport om risikoen for et omfattende økologisk sammenbrudd. De uttalte at en umiddelbar økning i størrelsen og omfanget av innsatsen for å bevare klodens biosfære er nødvendig for å unngå «uante lidelser som følge av klimakrisen.»

Rapporten ble publisert i tidsskriftet BioScience i tilknytning til 40-års markeringen for verdens første klima- og miljøkonferanse. Her påpeker rapportforfatterne at klimaforskerne har advart mot virkningen av klimaendringer siden 1970-tallet.

Nytt forsøk, for tjuefemte gang

Fra 1. desember og til fredag 13. desember møtes verdenslederne og det meste som finnes av viktige klimapolitiske aktører i den spanske hovedstaden. Dette toppmøtet er regnet som viktig av flere grunner. Ikke minst fordi det skal forberede klimatoppmøtet COP26 i Storbritannia om et år. Det er en utbredt oppfatning at toppmøtet i Madrid og det påfølgende i Glasgow og London er siste mulighet til å få på plass store og nødvendige ordninger for å hindre det store klimakollapset.

 

 

 Kategorier:COP25, klima

Stikkord:,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: